Korruptsiooni juurimine viis Narva ehitushangete hinnad alla

Koit Brinkmann 29. august 2011, 00:00

Kui mujal veavad tööjõu hinna tõus ning ehitusmaterjalide kallinemine ehitushinda üha ülespoole, siis Narva linnavara- ja majandusameti ning sihtasutuse Narva Haigla lihtmenetlusega ehitushanked on viimastel kuudel hoopis eeldatust tunduvalt odavamaks läinud.

Narva linnavara- ja majandusameti direktori kohusetäitja Tamara Luigas rääkis, et riigi rahastatud üheteistkümne kooli remondiks arvestati eelarves 120 000 eurot. Hangetega on seni kokku hoitud 29 163 eurot. Lisaks pidi linnaeelarvest koolide ja lasteaedade remondiks kuluma 273 000 eurot, tegelikult on summa jäänud 25 000 euro võrra väiksemaks.

See on Narva tegelikkusega kursis olijale vägagi üllatav, sest seni klappisid lihtmenetlusega ehitushangete eeldatavad maksumused sendise täpsusega sõlmitud lepingu hinnaga.

Hiljuti sõlmiti Narva Haigla sisekliiniku osakonna ruumide remondiks leping 114 460 euro peale. Riigihangete registri järgi on tööde eeldatav maksumus 120 000 eurot. Varem on ka haigla lihthanked üks-ühele tööde eeldatava maksumusega kattunud.

Kuidas sendine täpsus saavutada? Äripäevale teadaolevalt oli sellise juveliiri täpsusega tehtud pakkumuste taga asjaolu, et eeldatava maksumuse kalkulatsioone ei koostanud mitte hangetega tegelevad ametnikud, vaid need tulid otse ettevõtjatelt, kes hiljem töö endale said.

Arvatavasti ongi viimaste kuude tööde odavnemise peamine põhjus kevadel-suvel linnas toimunud läbiotsimised ning vahistamised, mille tulemusena on kaitsepolitsei senise teatud poliitikute ning ettevõtjate vahelise võrgustiku puruks rebinud.

Narvas oli avalik saladus, et linna tellitavatel lihthankeid tegi ainult kindel seltskond ja väljaspool seda ettevõtete ringi olevad ettevõtjad hangetel osalema ei pääsenud.

Äripäevale on paar kohalikku ettevõtjat skeemi kirjeldanud. Kui keegi nn süsteemiväline firma juhtus odavaima pakkumise tegema, sunniti teda see tagasi võtma või öeldi, et nüüd oled meile kümme protsenti hanke hinnast võlgu. Ehk kui keegi soovis pirukast osa saada, tuli tal "katust" maksta. Samuti kirjeldati, kuidas ühe skeemis osalenud ettevõtte omanik kiitles juba linnaeelarve koostamise ajal, et ta hakkab järgmisel aastal linnas seda ja toda ehitama ning töötajaid on juurde vaja.

Viimase enam kui kolme aasta edukaim lihtmenetlusega ehitushangete võitja on vaieldamatult Gennadi Fanforale kuuluv osaühing Apest Grupp. Kuid üllatavalt hästi on töid saanud ka pisikesed osaühingud Alakki, Akka AB, Alpikann Wiru Grupp ning FN Grupp.

Kevadine suurpuhastus. Kevadel jättis kohus altkäemaksu andmise kahtlusega vahi alla Alpikann Wiru Grupp suuromaniku Sergei Hamitski. Altkäemaksu võtmises kahtlustatav abilinnapea Andrei Filippov pääses vahi alt, kui ta astus ametist tagasi.

Juulis võeti kuni kuueks kuuks vahi alla mõjukas keskerakondlasest linnavolikogu liige Fjodor Ovsjannikov ning Apest Grupi omanik Gennadi Fanfora.

Ovsjannikov oli volikogu rahanduskomisjoni esimehena üks linnaeelarvele viimase lihvi andjatest. Samuti on Ovsjannikov aastast 2006, kui ta Keskerakonda astus, Narva Haigla nõukogu liige. "Sellepärast teevad ühed ja samad firmad, et rohkem polegi tegijaid," ütles Ovsjannikov linna ehitushangete kohta juunis enne vahistamist.

Ovsjannikovile kuulub ehitusfirma NIK Group, mille juhatuse liige Mihhail Plaksin on samuti prokuratuuri kahtlustatavate seas. Samuti peetakse talle varjatult kuuluvaks FN Grupp OÜd.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing