Ravimifirma sai 25 000 eurot trahvi

Kadri Jakobson 30. august 2011, 00:00

Ameti peadirektori asetäitja abi Kaili Lellepi sõnul rikkus MSD ürituse korraldamisel ravimi väljakirjutamise ja müügi kingitustega mõjutamise keeldu ning mitmeid reklaami- ja ravimiseaduses ravimireklaamile sätestatud nõudeid.

"Ürituse meelelahutuslik osa ületas oluliselt teaduslikku poolt," lisas ta. Lellepi kinnitusel mõjutati 1. aprillil korraldatud üritusega retseptiravimi Nuvaring väljakirjutamist ja müüki. Kuna ürituse puhul on tegemist ravimireklaamiga, laieneb pakutavatele hüvedele ravimiseadusest tulenev piirang, mida samuti otsuse kohaselt rikuti, lausus ta.

Rikuti reklaamiseadust. Lisaks tuvastas ravimiamet ürituse käigus veel reklaamiseaduse rikkumisi, sest retseptiravimi kohta avalikustati teavet viisil, millest polnud tavalise tähelepanu korral arusaadav, et tegu on reklaamiga ning reklaamitakse retseptiravimit. Samuti edastati reklaami isikutele, kellele pole seda ravimit lubatud reklaamida, ja üritusel ei registreeritud kõiki osalejaid, rikkudes ravimiseadust, selgitas Lellep.

"Lisaks esitati retseptiravimi Nuvaring kohta teave kallutatult, teave ei olnud kooskõlas ravimi omaduste kokkuvõttega ning seetõttu rikuti ravimiseadust," lisas ta.

Ravimiamet leidis oma otsuses, et ürituse korraldamisega pani MSD toime väärteo ehk ravimireklaami nõuete ning ravimi väljakirjutamise ja müügi kingitustega mõjutamise keelu rikkumise.

Trahviotsusega saab tutvuda pärast selle jõustumist. Otsus jõustub, kui MSD ei ole 15 päeva möödudes esitanud maakohtule kaebust.

Ravimiamet algatas MSD suhtes väärteomenetluse ravimiseaduse paragrahvi alusel, mis käsitleb ravimireklaami nõuete ning ravimi väljakirjutamise ja müügi kingitustega mõjutamise keelu rikkumist. Selle teo eest olnuks juriidilise isiku maksimumtrahv 32 000 eurot.

MSD korraldas aprillis arstide koolituse sildi all meelelahutusürituse "Öövalve 2 ehk jumal tänatud, et sa valves oled!", kus osalesid salaja Äripäeva ajakirjanikud, kes tegid üritusest ka video. Ravimifirma kinnitas siis, et Tallinna lennujaama vanas hoones toimunud üritus oli meditsiinihariduslik seminar, mis oli kooskõlas kõikide seaduste ja eetikanormidega. Tegelikult toimus seminaril MSD müüdava rasestumisvastase vahendi, retseptiravimi Nuvaring varjamatu reklaamimine.

Ettevõtte juht: oleme seadusekuulekad. "Iga sellise ürituse korraldamise juures lähtutakse nõudest viia selliseid üritusi läbi üksnes ja ainult kooskõlas kohalduvate seaduste ja eetikareeglitega," kinnitas toonases intervjuus MSD Eesti juht Konstantin Rebrov.

Ravimitootjate liidu eetikakomitee taunis MSD korraldatud koolitusel pakutud meelelahutust ning leidis, et firma on eksinud eetikareeglite vastu. Liit tegi ettepaneku muuta ravimiseadust nii, et sellega keelatakse meelelahutuse pakkumine.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    05. December 2011, 16:42
    Otsi:

    Ava täpsem otsing