Rahakalender: kirev september

Romet Kreek 31. august 2011, 00:00

Majandustulemuste avaldamine vaibub septembris, kuid makronäitajaid tuleb uksest ja aknast. Nagu ikka, jääb finantsturgude poolelt fookusesse ilmselt Euroopa võlakriis.

7. september on nii tähtis päev, et Saksamaa liidukantsler Angela Merkel tühistas Venemaa visiidi, kuna Saksamaa konstitutsioonikohtus tuleb arutusele Euroopa päästemehhanismide vastavus Saksamaa põhiseadusele. Samal päeval läheb päästepakett Bundestagi, kirjutas Telegraph. Merkel ei saa enam arvestada sellega, et tal on valitsuskoalitsioonis piisav arv hääli ning et ta suudab suruda Bundestagis päästepaketi läbi. See võib kaasa tuua põhiseadusekriisi Saksamaal ja värske euro võlakriisi uue paisumise.

Kui konstitutsioonikohus leiab, et 440 miljardi euro suurune päästefond (EFSF) rikub ELi lepingut või vähendab Saksamaa eelarvelist sõltumatust, võib see rahaliidus levida kulutulena.

Saksa meedia andmetel plaanib 23 Merkeli valitsuskoalitsiooni liiget hääletada päästepaketi vastu. See võib tähendada, et kantsler muutub sõltuvaks opositsiooni häältest, millega ta riskib valitsuse kukkumisega.

Kuu lõpu poole peaks Bundestagis arutusele tulema päästepakett, mis annaks EFSFile õiguse ennetavalt osta võlakirju, rekapitaliseerida pankasid ning suurendada mehhanismi mahtu. Pangandusringkondades arvatakse, et tarvis on kahte triljonit eurot, et peatada kriisi levik Hispaanias ja Itaalias.

Merkeli abid ütlesid, et teda ootab lahing igal rindel. September otsustab Merkeli tuleviku, Saksamaa ja rahaliidu saatuse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:59
Otsi:

Ava täpsem otsing