Tõus jääb kestma?

30. august 2011, 07:01

USA aktsiaturg suutis eelmisel nädalal tõusta nelja langusnädala järel. Ben Bernanke hinnangul pole viimase nelja aasta šokid mitte midagi muutnud. Kas see tõus jääb kestma?

Investorid Ühendriikides ja mujal ootasid keskpankurite kohtumiselt Jackson Hole’is Föderaalreservi juhilt vihjet selle kohta, et USA keskpank hakkab majandust elavdama, mis mõjuks aktsiatele positiivselt. Bernanke ei käinud välja mitte midagi. Investorid on nüüd tõlgendamas, mida siis Förderaalreserv tegelikult tahtis mõista anda. Üheks variandiks on, et keskpank ei ole mures majanduse olukorra pärast ning võibolla ei peaks selle pärast muretsema ka investorid.

USAs möllas orkaan Irene, mis tabas New Yorki oodatust nõrgemalt. Seetõttu pidi New Yorgi börs alustama kauplemist nagu tavaliselt. Investorid, kes usuvad analüütikute võimesse täpselt prognoosida ettevõtete majandustulemusi, võivad väita et aktsiad on odavad. USA laia aktsiaindeksi Standard & Poor’s 500 analüütikute poolt prognoositud ettevõtete kasumi põhjal arvestatud hinna-kasumi suhte näit oli 11. Vastav pikaajaline keskmine näit on 15. Teise kvartali kasumid kasvasid aastaga keskmiselt 11,8 protsenti. Tegemist oli AP andmetel seitsmenda kvartaliga jutti, mil ettevõtete kasumid kasvasid vähemalt kümme protsenti.

Küsimus on selles, et kas USA ettevõtted suudavad kasumeid edasi kasvatada, arvestades USA majanduskasvu aeglustumist, kõrget tööpuuduse taset Ühendriikides ja Euroopa majanduse heitlust kuhjuvate valitsuste võlgadega.
Reeedel tuli USAst oluline makronäit. Teise kvartali aastast majanduskasvu kärbiti esialgselt 1,3 protsendilt ühele protsendile. Alates II maailmasõjast on 11st majandussurutisest üheksa alanud, kui eelnenud kvartali majanduskasv oli üks protsenti või vähem.

Ben Bernanke rääkis USA majanduse pikaajalisest tugevusest, öeldes, et viimase nelja aasta šokid ei ole alaliselt mitte midagi muutnud.

Barclays Capitali endine strateeg ja praegu investeerimisnõustaja Talley Leger ütles, et USA aktsiaid võiks ehk osta, kuna aktsiaid kaubeldakse juba nagu oleks USA majandussurutises, isegi kui USA kunagi sinna jõuab.

Loe täispikka artiklit tänasest Äripäeva paberlehest!

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. August 2011, 12:50
Otsi:

Ava täpsem otsing