31. august 2011 kell 10:30

Nordea: kasv pidurdub järsult

Nordea panga majandusteadlaste hinnangul jääb maailmamajanduse kasv aastatel 2011 ja 2012 varem prognoositust oluliselt aeglasemaks, kirjutab Arvopaperi.

Uut majanduslangust Nordea siiski ei ennusta, kuigi pank ei pea seda võimatuks. Sünge meeleolu muudaks etemaks vaid see, kuid mitu kuud tuleks häid majandusuudiseid, nentis Nordea peaökonomisti kohusetäitja Pasi Sorjonen.

Eurotsooni 2012. aasta kasvuprognoosi langetas Nordea 1,8 pealt kõigest 0,6%ni.

Nordea ökonomistid on peaaegu poolitanud ka Soome järgmise aasta kasvuprognoosi, kärpides selle 1,6%ni. "Oleme saanud kasu sellest, et meie tähtsamatel ekspordipartneritel on läinud hästi. Nüüd on olukord aga muutunud, sest majanduskasv jääb eeldatavasti väga tagasihoidlikuks nii Saksamaal, Rootsis, USAs kui ka Hollandis," selgitas Sorjonen. Aeglaseim olevat kasv selle aasta lõpu- ning järgmise alguskuudel.

Nordea hinnangul peaks inflatsioonisurve eurotsoonis vähenema ning Euroopa Keskpank hoiab baasintressimäära muutumatuna koguni 2013. aasta alguseni. Samasugusele rahapoliitikale on vihjanud ka USA keskpank Federal Reserve.

Autor: Jussi Hieta aka Somm Tallinnast

Hetkel kuum