Uuring: USA tegevjuhtide palgad ületavad ettevõtete maksukoormust

Maarja-Liis Mitri 31. august 2011, 18:51

Kolmapäeval avalikustatud palgauuringu tulemused näitavad, et sajast USA kõrgeima palgaga tegevjuhist teenis 25 neist eelmisel aastal rohkem, kui nende ettevõtte makse maksis, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Olukorras, kus Ühendriikide ees seisab hiiglasuure riigivõla vähendamise probleem, tõstis Washingtoni Poliituuringute Instituudi poolt korraldatud uuring taas päevakorda olulise probleemi, mida koheselt ka Kongressi vastavas komitees ka arutama hakati.  Rõhuasetus on küsimusel, miks on juhtide palgad ja ettevõtete kasumid tõusnud taevastesse kõrgustesse, samal ajal kui tavatöötajate reaalpalk alaneb ja töötus on kõrge, ning mil määral soosib Ühendriikide praegune maksusüsteem selliseid lahknevusi.

Ühtlasi selgus uuringu raportist, et mitmed ettevõtted kulutasid eelmisel aastal rohkem raha lobitööle kui maksudele. Näiteks Boeingu tegevjuht Jim McNerney teenis eelmisel aastal 13,8 miljonit dollarit, kuid ettevõtte maksis makse 13 miljonit ja kulutas lobitööle ning reklaamile ligi 20,8 miljonit dollarit.

Samas tuleb uuringu tulemuste tõlgendamisel silmas pidada, et arvestatud on ainult kogu riigis kehtivate maksudega, jättes kõrvale nii osariigi kui ka kohaliku omavalitsuse kehtestatud maksud.

Kaks kolmandikku uuringus osalenud ettevõtetest hoidis maksukoormuse madalal tänu filiaalidele, mis paiknevad erinevates maksuparadiisides nagu Singapur, Bermuda ja Luksemburg.  Mitmed firmad lõikasid kasu ka kiirendatud amortisatsioonist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. August 2011, 18:51
Otsi:

Ava täpsem otsing