LHV: Eesti ettevõtete tulemused võib jagada kaheks

Romet Kreek 01. september 2011, 09:20

LHV analüütiku Nils Vaikla sõnul võib jagada Eesti ettevõtete tulemused kaheks.

Teise kvartali tulemuste põhjal võib ettevõtted jaotada väga lihtsustatult kaheks. Ühte gruppi kuuluvad näiteks Olympic Entertainment Group, Tallinna Kaubamaja, Silvano Fashion Group, Premia Foods ehk börsiettevõtted, kelle tulemusi lisaks kõigele muule toetab eelkõige soodne makrotrend ning kus majanduskeskkonna sobivamaks muutumine koheselt ka ettevõtte tulemustest välja paistab. Nende börsiettevõtete finantstulemused liikusid teises kvartalis tõusvas trendis. Teise gruppi kuuluvad valdavas osas hilisetsüklilised ettevõtted nagu Merko, Nordecon ja Arco Vara, kes on hetkel enda majandusharus tsüklipõhja alles läbimas ning seetõttu tegutsevad veel kahjumlikult, kuid kelle puhul vihjab tulude viimase aja oluline suurenemine kasumi poole liikumisest.      

Juba mitmendat kvartalit järjest on heade tulemustega silma paistnud Silvano Fashion Group, kes teises kvartalis esines märkimisväärse valuutakasumiga. Kuid isegi kursimuutustest tingitud kasumit arvesse võtmata ületas ettevõtte põhitegevusest tulenev kasum meie ootusi ligi veerandi võrra, märkis Vaikla. Ettevõtte tootmisüksused ehk põhiline kulubaas asub Valgevenes, mistõttu lisaks kohaliku rubla odavnemisest tekkinud valuutakasumile toetasid Silvano kvartalitulemusi ka madalamad tootmiskulud, mis avaldusid prognoositust kõrgemas brutokasumis.

Nõrkade tulemustega esinesid teises kvartalis ehitusettevõtted Merko ja Nordecon. Esimese puhul ootas LHV Vaikla sõnul väikest kasumit ning Nordeconi osas kasumipiirimaile jõudmist, kuid mõlemad ettevõtted lõpetasid kvartali tugevas miinuses. Endiselt valmistavad ehitusettevõtetele peavalu varem sõlmitud lepingud, mis kerkivate tööjõu- ja materjalikulude tõttu on muutunud kahjumlikuks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    01. September 2011, 09:20
    Otsi:

    Ava täpsem otsing