Bill Gross: keskenduda tuleks kasvule, mitte võlavähendamisele

Maarja-Liis Mitri 02. september 2011, 18:17

Maailma suurima võlakirjafondi Pimco üks asutajatest Bill Gross sõnas täna Bloombergile antud intervjuus, et eelistab pikemaealist võlga lühiajalistele võlakirjadele ning et kehva olukorra tõttu tööturul on oodata pika- ja lühiajaliste laenude intressimäärade vahe vähenemist.

Pikemaealised võlakirjad, millele Gross panustaks, omavad vähemalt viie aasta kaugust maksetähtaega. Oma eelistust põhjendas mees asjaoluga, et nähtavasti seisab USA majandus lähiajal suuremal või vähemal määral paigal ning otsustavamaid arenguid on oodata alles kaugemas tulevikus.

Täna avalikustatud valitsuse raporti kohaselt jäi uute töökohtade arvu kasv augustis nullilähedale, toites taas spekulatsioone, et Föderaalreserv otsustab rahatrüki ehk kvantitatiivse leevendamise kolmanda vooru (QE3) kasuks. Grossi hinnangul rikastab USA keskpank juba septembris oma portfelli viie- ja kümneaastaste võlakirjadega, kuid seda, kas seda saavutatakse just läbi rahatrüki, keeldus mees kommenteerimast.

Ühtlasi soovitas Gross Ameerika Ühendriikidel suunata rohkem energiat majanduskasvu stimuleerimisele, mitte otseselt võlgade vähendamisele. „Valitsused peaksid rohkem keskenduma majanduskasvu loomisele kui võlgade vähendamisele,“ sõnas Bill Gross, lisades, et rõhu asetamine viimasele on hetkeolukorras enesetapjalik käik. 

Teises kvartalis kasvas Ühendriikide majandus ühe protsendi võrra ja tarbijakulutused suurenesid 0,4%, mis on vähim kasv alates 2009. aasta lõpust. 

Föderaalreservi stimuleerimispaketid ei pruugi tuua loodetud kasu, sest rahatrüki eelistamine tähendaks riskimist teravate poliitiliste vastuoludega, mis võiksid ühelt poolt õõnestada keskpanga jalgealust ja teisalt nõrgestada majandust veelgi, suurendades tarbekaupade hindu, sõnas Bloombergile Pimco tegevjuht  Mohamed A. El-Erian.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. September 2011, 18:22
Otsi:

Ava täpsem otsing