Hirm majanduslanguse ees langetas Euroopa aktsiaid

Maarja-Liis Mitri 05. september 2011, 19:10

Mured Itaalia ja Kreeka valitsuse eelarvedefitsiitide ning poliitilise ebakindluse pärast Saksamaal aitasid ka esmaspäeval Euroopa börsiindekseid langetada. Pärast reedest 2,3-protsendilist langust, kukkus FTSE 100 indeks  Londonis esmaspäeval 3,58%, alanedes tasemele 5 102,59, kirjutab uudisteportaal Reuters.

Euroopa aktsiaturgude langust mõjutavad ka Ühendriikidest tulevad ebakindlust süstivad teated. Viimati aitas kukkumisele kaasa reedene uudis USA tööturu prognoositust kehvema olukorra kohta, mis näitas, et augustis loodud uute töökohtade arv jäi Ühendriikides nullilähedale. See oli omakorda märgiks turgudele, et järgmine majanduslangus ei pruugi kaugel olla.

Täna on USA börsid riigipüha tõttu suletud. Sellele vaatamata on vähetõenäoline, et sealsed investorid  täna Euroopa turgudest optimistlikumat meeleolu üles oleks näidanud.

Eurotsooni ootab samal ajal ees nädal täis poliitilisi vaidlusi, mida on eelkõige põhjustanud väide, et Berliin rikub Saksamaa seadusi ja EL-i lepinguid, panustades Kreeka, Iirimaa ja Portugali finantsabipakettidesse.

Enam kui 6 000 aktsiat üle kogu maailma hõlmav MSCI indeks alanes esmaspäeval 1,8% võrra.

Euro kukkus dollari suhtes kolme nädala madalaimale tasemele, võrdsustades ühe euro 1,4111 dollariga. Ühisvaluuta alanes ka Šveitsi frangi suhtes ja seda ligi 1% võrra. Asjaolu, et paljud Euroopa pangad peavad toime tulema võlakirjadesse investeerimisest põhjustatud kaotustega, on pannud analüütikud muretsema, et eurot võib ees oodata veelgi suurem langus.

Eurotsooni suuruselt kolmanda majanduse, Itaalia, võlakirjade hinnad langesid täna, surudes tulususe 5,487 protsendile, mis on kõrgeim tase alates 9. augustist. Hiljutised Euroopa Keskpanga võlakirjaostud olid suutnud tulususe varemalt 5% peale lükata.    

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. September 2011, 19:10
Otsi:

Ava täpsem otsing