Männiku suunamuutus jäi peale

Harry Tuul 07. september 2011, 00:00

Eesti Panga nõukogu valis eile keskpanga järgmise presidendi viimasesse valimisvooru Ardo Hanssoni ja Andres Suti. Nõukogu jätkab valimisprotsessi 11. oktoobri istungil.

Eesti Panga nõukogu otsus teeb rõõmu. Esiteks valiti välja kaks kandidaati, kellelt nõukogu küsib kirjalikku teksti, et tutvuda nende teesidega Eesti Panga rollist ja ülesannetest. Jääb piisavalt aega, et arutada neid ka avalikult. Teisalt võib öelda, et valitud on tõelised oma ala asjatundjad.

Kolmandaks puudub valiku tegemisel otsene poliitiline alatoon, mis oleks kaasnenud paratamatult näiteks Jürgen Ligi valimisega. Ilmselt saigi praegusele rahandusministrile saatuslikuks poliitiline taust. Seda enam, et valimistulemustest võib järeldada, et nõukogu liikmed olid pigem Ligi vastu kui Suti poolt.

Jaan Männiku võit? Et keskpanga presidendiks esitatud kandidaatide šansid on võrdsed. näitas ka esimene hääletusvoor, kus Hansson sai 3 häält, Ligi ja Sutt mõlemad 2 häält ja Tupits 1 hääle. Viimase väljalangemisel läks tema hääl teises voorus üle Hanssonile, kes pääses edasi ning ülejäänud kahe vahel tehti vahevalimine. Ligi sai 3 häält ja Sutt 5 häält.

On selge, et keskpanga nõukogu esimehe Jaan Männiku algatatud põhimõttelised muudatused panga juhtimises ja stiilis jätkuvad. Enam avatust, arutelu, haridust ja rahvusvahelist kogemust ning vähem parteipoliitilisi mänge ja kokkuleppeid. Tõsi, omamoodi poliitika ju seegi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 19:00
    Otsi:

    Ava täpsem otsing