Bernanke: majandusmured pole ajutised

Rainer Saad 08. september 2011, 21:15

Föderaalreservi esimees Ben Bernanke kinnitas Minnesotas Ameerika keskpanga kohustust jätkata stiimulit ebakindlale USA majandusele, andmata täpseid detaile stiimulmeetmete kohta.

Bernanke ütles, et keskpanga käsutuses on vahendeid, et soodustada majanduskasvu.

Spekuleeritakse, et Föderaalreserv võib rakendada enda täiendatud versiooni „Operation Twistist” - esimest korda kasutatud 1961. aastal, et intressimäärasid all hoida. Selle käigus müüdi lühiajalist võlga ja osteti pikaajalist võlga.

Kuigi Bernanke ei käsitlenud antud teemat pikemalt, täpsustas ta enda tähelepanekuid majandusest.

Bernanke tunnistas, et probleemid ei ole ajutised. See puudutab võimetust eluasemeturul taastuda kui ka majandust painavaid finantskriisi järelmõjusid.

„On selge, et taastumine kriisist on olnud jõuetum kui me lootsime,” ütles Bernanke. „Majandusnäitajad viitavad sellele, et Föderaalreserv ootab nüüd järgnevateks kvartaliteks aeglasemat majandustaastumist, samuti on ohud kasvu väljavaadetele suurenenud.”

Föderaalreserv peab tippkohtumise 20-21. september. Turud on spekuleerinud edasise stiimulmeetmete osas - kolmas rahatrükkimise programm, „Operation Twist” kui ka langetada intresse, mida makstakse pankadele Föderaalreservis hoiustamise eest.

Bernanke tunnistas, et majandus ei ole peale erinevaid stiimulmeetmeid paranenud nii kiiresti kui vaja.

„Kriis, mis on olnud tõsine ja globaalse ulatusega, oli ebatavaline, kuna majandust tabas ajalooline finantskriis kui ka eluasemeturu järsk langus,” ütles Bernanke. „Need kaks tegurit koos on mõjunud loomulikule taastumisele aeglustavalt.” 

USA börsid võtsid peale Bernanke kõnet suuna alla.

Dow Jones: 11350   -64   -0,57%

Nasdaq: 2541   -8   -0,33%

S&P 500: 1192   -7   -0,59%

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. September 2011, 10:08
Otsi:

Ava täpsem otsing