Vahter: oleme perifeeriariik ja sellest ka kallimad hinnad

Anne Oja 08. september 2011, 09:52

Eesti on väike perifeeriariik, kuhu saab vähe hooajakaupa tellida ning tuleb püsivalt mingit laojääki hoida, et müüdavad tooted ootamatult otsa ei lõpeks. Sellest tulevad ka siinsed kallimad hinnad muu Euroopaga võrreldes, arvab 1Partner Kinnisvaragrupp OÜ tegevjuht Martin Vahter.

Äripäev küsis, millistes valdkondades on Eestis konkurents liiga väike ja kas riik peaks sinna rohkem sekkuma ning konkurentsi tekitama.

Vastab Martin Vahter.

Esimese hooga ei oskagi öelda, kus on konkurents liiga väike, aga kui võrrelda hindu, on kaubanduses hinnad kõrgemad kui Euroopas. Toidukaup, rõivad ja autode varuosad on kallid. Kui autode varuosad interneti teel Euroopast tellida, tuleks need koos transpordiga odavamad, kui siit osta. Ma ise hindu väga ei jälgi, tean kallist suhkrust ajakirjanduse vahendusel.

Näiteks Stockholmis on rõivad odavamad ja allahindluste ajal on hinnad lausa naeruväärsed. Olen aga alati mõelnud, et meie kallimad hinnad on seotud turu väiksusega. Oleme ikkagi perifeeriariik ja sellega seonduvad suuremad kulutused. Siia ei saa nii suurt kogust kaupa tellida kui Stockholmi, on vaja hoida laovaru, ehitada laod, administreerida jne. Ajakirjanduses on räägitud ka pankade kõrgetest teenustasudest Rootsiga võrreldes, kuid mul endal pole seda kogemust, sest mul on arved ainult siinsetes pankades. Laevapiletid ja muu selline on täna aga üllatavalt odavad võrreldes sellega, mis kunagi olid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. September 2011, 09:52
Otsi:

Ava täpsem otsing