Bernanke: madal tarbijakindlus võib majandusele saatuslikuks saada

Maarja-Liis Mitri 09. september 2011, 21:28

Ühendriikide keskpanga president Ben Bernanke andis oma eilses Minneapolises peetud kõnes tõrkuva majanduskasvu põhjustest probleemile veel ühe vaatenurga, kirjutab The New York Times.

Lisaks tavapärastele seletustele nagu kehv tööturuolukord või raskused kinnisvarasektoris, tõi Bernanke välja asjaolu, et tarbijate ebakindlus ületab igasuguseid mõistlikkuse piire.

Kuigi ta mõistab madala tarbijakindluse taga olevaid põhjuseid, sõnas keskpanga juht, et isegi kui võtta arvesse jätkuvalt kõrget tööpuuduse taset, aeglast palgakasvu, langevaid eluasemehindu ja inimeste võlakoormat, on majapidamised siiski erakordselt ettevaatlikud. Tarbijad käituvad nii, nagu läheks majandusel halvemini kui tegelikult.

Ühe seletusena on majandusteadlased välja pakkunud, et USA ühiskond kannatab kollektiivselt majanduskriisile järgnenud n.ö traumajärgse stressihäire all. Tarbijakindlus on hetkel USA-s 2008. aasta lõpu taseme lähedal, mis oli majanduskriisi kõige raskem aeg.

Uurimused on siiski näidanud, et tarbijad ei ole väga head tuleviku ette ennustajad: nende optimism pole ajaloos majanduskasvuga väga tugevalt korreleerunud ja samuti pole pessimismile alati järgnenud majanduslangus. Samal ajal võib tarbijakindluse puudumine iseenesest majandusele saatuslikuks saada, sest pessimism paneb inimesi vähem kulutama ja heidutab ka töötuid uue ametikoha otsimisest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. September 2011, 21:28
Otsi:

Ava täpsem otsing