Silvia Kruusmaa • 11. september 2011 kell 7:32

Ilves: me pole veel võitnud sõda kurjusega

President Toomas Hendrik Ilves meenutab, et 11. september 2001 oli sõjakuulutus meile kõigile, kuid seda sõda kurjusega võidetud veel pole.

“Kümme aastat tagasi, 11. septembril 2001, tungis kurjus meile kallale. Rünnakud New Yorgis ja Washingtonis olid rünnakud demokraatlikule maailmale. Sõda Ameerika Ühendriikide vastu oli sõjakuulutus meile kõigile. Astudes koos liitlastega USA kõrvale, olime me ühtsed ka ennast kaitstes, sest teame ja usume NATO üht olulist põhimõtet: rünnak ühe vastu on rünnak kõigi vastu,” ütles Eesti riigipea, kelle sõnul: “Võitlus kurjusega ei ole kättemaks. See oli ja on võitlus fanaatilise, purustava vihkamisega, mis hävitas Afganistani kui riigi, nõrgestas regiooni laiemalt ning ohustas ja ohustab siiani demokraatlike maade julgeolekut.

Ilves toonitas, et me oleme võitnud keerulisi lahinguid, aga me pole veel võitnud 10 aastat tagasi alanud sõda kurjusega. "Vastane on meid rünnanud, ka Euroopas ja meil on olnud kaotusi – Londonis ja Madridis hukkusid süütud mehed, naised, lapsed. Ent meie jõud on meie otsustavuses ja üksmeeles. Aga samuti mõistmises, et uued terrorikolded ei teki ja senised saab maha suruda ka toetades vabadust seal, kus see tärkab; aidates üles ehitada riike, kes meie abi vajavad ja tahavad; pakkudes võimalust toime tulla inimestele, kes elavad tingimustes, mis sünnitab tigedust ja kurjust,” rääkis Ilves.

Toomas Hendrik Ilves osaleb täna Tallinna Niguliste kirikus mälestuskontserdil, millega meenutatakse 2001. aastal Ameerika Ühendriike tabanud terrorirünnakute ohvreid.

Hetkel kuum