Milleks eksitada lugejaid?

Tiit Kolk 12. september 2011, 00:00

Lugupeetud Tõnis Kõiv! Lugesin Teie arvamust metsamajandusest neljapäevases Äripäevas.

Oleksite pidanud mainima, et olete RMK nõukogu liige, arvan, et arvamusartikli sisu arvestades on see oluline asjaolu. Üldsusele ei ole see teada.

Mitme Teie väitega ei saa kohe mitte nõus olla, need on lausa eksitavad, mistõttu pean hädavajalikuks reageerida.

Esiteks. Küttehakke eksporti ei ole võimalik Pärnu jahisadama restoranist näha. Viimane laev läks küttehakkega teele 25. jaanuaril. Pärast seda pole küttehaket eksporditud.

Pärnus, jahisadama restoranist üle jõe, on Soome ja Rootsi kontsernide Metsäliitto, Holmen ja UPM laoplatsid, kus ladustatakse enne laevadele laadimist vastava tehnoloogiaga saeveskitest ja vineeritehasest varutud tselluloosihaket. Tselluloosihakke eksport on Pärnu kaudu käinud juba pikka aega. Ka Kunda, Kopli ja Paldiski sadamatest eksporditakse tselluloosihaket. Küttehakkega pole sel hakkel mingit pistmist ning küttepuidu hinda selle eksport kuidagi ei mõjuta.

Teiseks. Sama eksitav on väide 15protsendilisest ASi Eesti Energia turuosast Eesti ümarpuiduturul. Eestis tekib küttepuitu 12 protsenti kogu raidest. RMK väidab nii oma kodulehel. Peaksite seda RMK nõukogu liikmena teadma.

Kui Eesti Energia ostab (kütte)puitu 15 protsendi ulatuses kogu raidest, nagu Te väidate, siis on seda rohkem, kui küttepuitu üldse tekib, mistõttu mõjutab see küttepuidu hinda küll.

Seda kinnitab ka viimase kahe aasta Eesti Erametsaliidu küttepuidu hinnastatistika nende koduleheküljel. Et olla konkreetne, toon ära hinnatõusu ulatuse: 2009.-2011. aasta hinnatõus oli Eesti Erametsaliidu andmetel 132,8%, sh 2011. aasta I kvartalis 32,8%. Olgu siinkohal meenutatud, et Eesti Energia alustas puiduga kütmist 2009. aasta suvel.

Küttepuidu hinna tõusust on seni võitnud enim RMK, mille nõukogus Te olete. Ma saan aru, et kaitsete riigi kasumliku tulundusüksuse RMK huve, ja aktsepteerin seda. Ma ei saa aru, milleks on Teil vaja eksitada Äripäeva lugejaid ja küttepuidu tarbijaid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 19:00
    Otsi:

    Ava täpsem otsing