Aasia börsid upuvad punasesse

Fredy-Edwin Esse, California 12. september 2011, 09:38

Reedese USA müügilaine järel ja täna ilmnenud spekulatsioonide tõttu, kus Saksamaa väidetavalt valmistub Kreeka maksejõuetuseks, on Aasia aktsiaturud tugevalt kukkunud ning osad aktsiad on kriipinud mitme aasta põhjasid.

Kolme koalitsiooni kuuluva ametniku sõnul arutab Angela Merkeli valitsus, kuidas kaitsta riigi pankasid juhul, kui Kreekal ei õnnestu kärpeplaanidega toime tulla ja riik peab maksejõuetuse välja kuulutama, kirjutas Bloomberg.

Kaks asjaga kursis olevat inimest sõnasid Bloombergile, et Moody's Investors Service võib sel nädalal alandada Prantsusmaa suurimate pankade BNP Paribas, Societe Generale ja Credit Agricole reitinguid nende Kreeka varade tõttu.

"Asjad lähevad tõenäoliselt veel hullemaks, enne kui paremaks läheb," ütles BNP Paribase Aasia aktsiaturgude juht Erwin Sanft Bloomberg TV-le. "Palju suuremad majandused kistakse sellesse kriisi. Arvestades indikaatoreid, siis me ei ole veel piisavat korrektsiooni turgudel näinud."

Kehvasti läheb ka eurol, mis saavutas Jaapani jeeni vastu viimase 10 aasta madalaima taseme. Euro nõrgenes 16 suurimast valuutast 12 vastu ja langes 104,92 jeenini. Dollar kallines 1,3555 euroni, mis on madalaim tase pärast selle aasta 22. veebruari.

Kella 9.30 seisuga oli Jaapani Nikkei 225 indeks kukkunud 2,25%. Veel suurema paugu on pidanud vastu võtma Hongkongi Hang Seng indeks, mis kukkus lausa 3,95%. Lõuna-Korea, Hiina ja Taiwani aktsiaturud on pühade tõttu täna suletud.

Lisaks on suures Euroopa võlapaanikas tormanud investorid omama USA võlakirja. Täna langes USA 10aastase võlakirja tootlus 1,89%ni, olles uuest rekordist kõigest 0,03 protsendipunkti kaugusel. 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. September 2011, 09:35
Otsi:

Ava täpsem otsing