Bove: Euroopa pankadele enda TARP

Rainer Saad 13. september 2011, 21:00

Euroopa võlakriisi šokkidest haavatavatele Euroopa pankadele peaks olema juurdepääs samasugusele programmile nagu Ameerika pankadel finantskriisi ajal, ütles analüütik Dick Bove täna CNBC-le.

Kui 2008. aastal kannatasid Ameerika finantsinstitutsioonid miljardite dollarite väärtuses halbade laenude käes, loodi Riigikassa juhtimisel Troubled Asset Relief Program või TARP, et aidata finantsasutustel rekapitaliseerida.

Vaatamata sellele, et TARP polnud piisav, et päästa mõningaid suurpanku, suutis see  ära hoida suurema finantskatastroofi kui eluasemeturg ja kõrgete riskitasemetega hüpoteeklaenude kokkuvarisemine põhjustas aktsiaturgude krahhi.

Dick Bove sõnul aitaks sarnane programm Euroopas ära hoida finantsprobleeme, mis on põhjustatud riikidest, kellede võlg on nii suur, et nad ei saa seda tagasi maksta. Bove arvates oli TARP üks kõige edukamaid valitsuse programme, mis iial tehtud.

„See võib olla kõige edukam valitsuse programm, mis iial loodud,” ütles Bove. „Lisaks oli see kahepoolselt toetatud nii Vabariiklaste kui Demokraatide poolt.”

Üle poole TARP programmist abi saanud pangad on Riigikassale tagasi maksnud. Seoses sellega on Riigikassa see aasta juba 28 miljardit dollarit teeninud, kui Föderaalreserv võis teenida 20 miljardit dollarit.

 „Kõige rohkem huvitab mind see, kas pangad, kes hoiavad Kreeka või mõne teise raskustes oleva riigi võlga on praegu piisavalt likviidsed, et eelpool mainitud riikide pankrot üle elada,” ütles Bove.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. September 2011, 11:35
Otsi:

Ava täpsem otsing