Merkel: pankrot on võimalik aastal 2013

Katri Soe-Surén 13. september 2011, 13:30

Ühe eurotsooni riigi kontrollitud pankrot on võimalik alles aastal 2013, ütles Saksamaa kantsler Angela Merkel.

„Igaüks peaks väga hoolikalt oma sõnu valima. Mida meil vaja ei ole, on närvilisus finantsturgudel. Ebakindlus on niigi juba piisavalt suur,“ ütles Merkel täna intervjuus raadiojaamale RBB Inforadio. Merkeli koalitsioonipartneri FDP partei juht Philip Rösler ütles eile, et Kreeka suhtes ei tohi olla enam mingeid mõttepiiranguid ja et Kreeka puhul võib mõelda ka pankrotile.

Eurotsooni riigi kontrollitud pankrot on Merkeli sõnul aga võimalik alles aastal 2013, kuna praegu puudub korrastatud riigipankroti menetlus. Seni on spekuleeritud selle üle, kas Kreeka pankrotti annab venitada oktoobrini, kui hakkab rakenduma euro ajutine päästefond EFSF. Viimane aitaks hädast välja pangad ja euroriigid ning väldiks  kriisi edasist levikut.

Merkel viitas ühtlasi Kreeka edusammudele: „Kõik, mida ma Kreekast kuulen, on see, et Kreeka valitsus on mõistnud aja märke ja on ette võtnud samme, mis praegu vajalikud on.“ Ka asjaolu, et Euroopa Komisjoni, EKP ja IMF-i ametnikud on Ateenasse naasnud, näitab, et „Kreeka on suutnud mõned vajalikud asjad ära teha.“ Merkel välistas ühtlasi ka eurotsooni kokkutõmbamise. Tuleb teha kõik, et euroruum koos püsib, kuna „väga kiiresti võivad tekkida doominoefektid.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. September 2011, 08:17
Otsi:

Ava täpsem otsing