Baltika sai Swedilt üle pika aja taas hinnasihi

Fredy-Edwin Esse 15. september 2011, 00:00

Teisipäeval avalikustatud analüüsis andis Swedbank pärast maikuud Baltika aktsiale taas hinnasihi ja soovituse. Panga hinnangul seisab ettevõttel veel hulganisti probleeme ees, kuid üldine kasumlikkus peaks kõigele vaatamata paranema.

Aktsia hind liiga madalal. Swedbank teatas 16. mail, et võtab Baltika suhtes neutraalse positsiooni ja paigutab nii hinnasihi kui ka soovituse vaatluse alla. Enne seda oli märtsis antud hinnasiht Baltika aktsiale 1,35 eurot ja soovitus hoida.16. mail maksis Baltika aktsia 0,87 eurot, olles selleks hetkeks kukkunud 2011. aasta ehk ühtlasi 2,5 aasta tipust 40,44%.

13. septembri analüüsis määrab pank Baltika hinnasihiks 0,67 eurot ja annab soovituse aktsiat hoida. Swedbank ütleb analüüsis, et aktsiaturu langustrend on viinud aktsia hinna liiga madalale. Swedbanki sõnul on Baltikal vaatamata kulude vähendamisele, aktsiate lisaemissioonile ja poodide sulgemisele endiselt likviidsusrisk ning tulemused ei tohiks sel aastal oluliselt paraneda.

Prognoosimatu ettevõte. Kuigi Baltika 2011. aasta kaheksa kuu müük näitas kasvu, eeldab pank, et tulevatel kuudel müük kukub, mistõttu aastane käive kahaneb 1% võrra, kuid kasvab 6% tuleval aastal. Balti jaeturu analüüsi kokkuvõttes leiab Swedbank, et Baltika turuosa ei kasva ning firma võidab vaid turu üleüldisest kasvust. Lisaks ei saa likviidsusprobleemide tõttu Baltika avada uusi poode. Tegevuskulud peaksid tulevates kvartalites vähenema, mistõttu peaks firma kasumlikkus paranema.

Isiklikust seisukohast lähtudes võib pank luua milliseid analüüse tahes, aga kui ettevõtte juhtkond käitub loogikavastaselt, võttes vastu valesid otsuseid, siis sellise firma tuleviku prognoosimine on sama keeruline kui kreeklasele teha selgeks, et maksud on maksmiseks. Hea näide on sellest kevadest - Swedi hinnasiht oli 1,35 eurot, aga aktsia hind oli kukkunud juba läbi 0,90 euro piiri, kui teatati, et tuleb veel üks aktsiate lisaemissioon.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 19:01
    Otsi:

    Ava täpsem otsing