Mart Vainre laotab aja kihtidena piltidele

Signe Sillasoo 16. september 2011, 00:00

Mart Vainre näitus "Õigel ajal õiges kohas, alati" on autori sõnul katsae rekonstrueerida efekti, mis tekib, kui ollakse uues kohas ja ajahetkes.

Fotole ja maalile omaseid võimalusi ühendav teoste seeria juhib tähelepanu ajatajule: nimelt lisandub iga värvikihiga kunstniku pildile samast paigast üks sekund aega, laotudes uue kihina eelmisele. Pildid on tehtud aasta jooksul kolmes linnas, kus kunstnik varem ei olnud käinud - Riias, Vilniuses ja Frankfurdis.

"Tunnen end hästi aktiivsena, kui näen midagi esimest korda. See on seisund, kui aju, mis muidu keerutab ringi seal olevat mälu, peatab korraks selle tegevuse. Tekkinud vabas ruumis õnnestub väliskeskkonda enda sisse võtta ehedalt ja vahetult, ilma et sisemaailm suuri korrektuure teeks. Selline olukord mõjub alati vabastavalt," seletas kunstnik oma tööde ja näituse tagamaid.

Näituse pealkiri ‘‘Õigel ajal õiges kohas, alati'' kaotab kunstniku sõnul ära eristuse olulise ja ebaolulise aja ning koha vahel. "Inimesena tunnen kohustust olla adekvaatne kogu aeg ja igal pool. Usun, et võtmeküsimus selleks ongi viis, kuidas tõlgendame välismaailma," sõnas ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing