Vaata peeglisse, ise oled ka kreeklane!

Anu Jõgi 16. september 2011, 00:00

Nii üleeilses "Foorumi" saates kui ka paljudes muudest saadetest-lugudest on läbi käinud arvamus, et mis selle Kreekaga ikka teha, kui seal on inimesed, kes ei taha makse maksta.

Sealne kogemus ütleb, et on seda ja teist, öö eest Ateena hotellis saan vastu korraliku kviitungi, kus on ära näidatud käibemaks ja linnamaks, 300 kilomeetrit pealinnast kaugemal ei küsi öömajapidaja aga nimegi, et jääks vähemalt mulje, et ma kuskile arvepidamisse sisse lähen.

Kui nüüd Eestisse tagasi jõuda, siis ega siin midagi teistmoodi pole. Olen minagi mõne remonditöö lasknud teha raha peo peale ladudes ja vaevalt ma erand olen.

Muidugi on uhke kuulutada, et me maksame makse sellepärast, et meie riigil paremini läheks. Sama võimalik on ka, et me maksame makse sellepärast, et muidu võib mingi jama tulla. Seega sõltub see pigem riigi loodud mehhanismist, mis teeb maksude vältimise tülikaks, kui sellest, et meie nii väga makse maksta tahaks.

Sama lugu on põhjamaise liikluskultuuriga, kus kihutamistungi tugeva kontrolli all hoitakse, sest vahelejäämisel on laks valus ja vahelejäämise tõenäosus on küllaltki suur. Või napsitamisega. Oma riigis on alkohol kallis ja raskesti kättesaadav, aga kui kuskil lõuna pool see kogu aeg tasuta laual on, siis läheb olukord käest ära.

Jääb üle soovida teravat silma Kreeka maksuametile, sest kui nad koguksid paljudelt kokku väiksemad maksud, poleks neil vaja nii palju uusi makse kehtestada.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 19:01
    Otsi:

    Ava täpsem otsing