Tamming: eelarve tegemine on ajaraisk

21. september 2011, 16:23

Tavid pole oma  tegevusajaloo ajal teinud ühtegi eelarvet, sest see on suur ajakulu, mis ei too firmale ühtegi senti kasumit juurde, ütles Tavidi suuromanik Alar Tamming.

Tamming loetles ettekandes Tavidi põhimõtteid, mis ettevõttes ei kuulu arutamise alla. Nendeks on - võimalikult vähe mõõdikuid, tuleb soodustada töötajatevahelist koostööd, firmas peab olema paigas hierarhia, otsustamine on detsentraliseeritud, eelarveid ei tehta ning laenu ei võeta.

Tammingu sõnul on Tavidil ainult üks mõõdik, kuidas oma tulemust hinnatakse ja selleks on kasum. „Äritegevust laiendame oma kapitali põhiselt. Kui raha ei ole, siis äri teha ei saa,“ lausus Tamming.

Firmasisese otsustamise detsentraliseerimise kohta tõi ta näiteks otsuse langetamise Rumeenia turule mineku kohta. Selle otsuse langetab Tavidi Bulgaaria tütarfirma. Tamming märkis, et kuigi Eesti ettevõtjad pole Rumeenias edukad olnud, siis Tavid tõenäoliselt otsustab järgmisel aastal laieneda ka Rumeeniasse.

Majanduse tuleviku suhtes oli Tamming pessimistlik ja arvas, et rublaaja lõpus eestlaste kogetud hüperinflatsioon haarab kogu Lääne ühiskonda. Ta lisas, et edukalt tulevad kriisist välja need riigid, kellel on rohkem sääste kullas.

Tammingu sõnul kriis järgmisel aastal süveneb, sest keskpankade eesmärgiks on pangandussüsteemi päästmine, mitte inimeste heaolu parandamine. Ollakse arvamusel, et pankade pankrot on halb ja sellepärast üritatakse uute laenudega vanu laene kustutada ehk päästa neid riike, kuhu pangad on raha laenanud. Samas teenivad selle pealt pangad. Tegelikult tuleks sellised pangad lasta pankrotti ja see aitab süsteemi kiiremini korrastada, soovitas Tamming.

Riigid käituvad praegu probleemide lahendamisel nagu inimene, kes võtab kiirlaenufirmadest laenu, et tasuda SEBst või Swedbankist võetud laenud. „Kui inimene nii käitub, siis peame seda imelikuks, aga kui riigid nii käituvad, siis peame normaalseks,“ lausus Tamming.

Praeguse majanduskriisi hind on Tammingu sõnul see, et ettevõtjad muutuvad vaesemaks, sest nende varade väärtus langeb.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. September 2011, 10:03
Otsi:

Ava täpsem otsing