Euroopa börsidel paanika

Raivo Sormunen 22. september 2011, 13:16

USA majanduse märkimisväärse languseriski eest hoiatanud föderaalreserv on viinud täna Euroopa börsid kiiresse 4% langusse.

Lisaks võib miinusena välja tuua ka veel värske eurotsooni teenuste ja tootmissektori ostujuhtide küsitusele, mille kohaselt näitasid sektorid septembris esimest korda pärast kahe aasta pikkust vaheaega langust (indeks kukkus 49,2 punktini, alla 50 punktine skoor näitab langust).

Euroopa aktsiate eliiti kajastav EuroStoxx 50 indeks on täna keskpäevaks kaotanud juba 4,1% ja liigub 2013 punktil. Septembri alguses ära katsutud viimase kahe ja poole aasta madalaim tase (1995 punkti) on vaevalt protsendi-paari kaugusel.
Langus on massiivne. Ühtegi tõusvat aktsiat indeksis ei ole.
Ka erinevate turgude lõikes on aktsiaid väga ühtlases ja kiires languses. Londoni FTSE 100 on kaotanud 3,7%, Saksa DAX30 indeks 3,6% ja Prantsuse CAC40 täpselt 4%.

Globaalse majanduse võimaliku jahtumise pärast on ühe suurima löögi all kaevandussektor, mille aktsiad on kaotanud keskmiselt 5,2%.
„Koos poliitilise ebastabiilsusega on meil suur globaalne majanduse jahtumine ja see seab turud surve alla. Hiina on olnud siiani üks piirkondi, kus on valitsenud suur kasv. Nüüd kui me näeme siin probleemi pole midagi head loota ka globaalsetest aktsiaturgudest,“ märkis uudisteagentuurile Reuters Generali Investments peaökonomist Klaus Wiener.

Samas pole Wiener väga mures aktsiate fundamentaalnäitajate pärast.
„Ma olen üsna kindel, et aktsiaturud näitavad järgneva kahe aasta pärast paremat tootlust kui võlakirjad, aga lühiajaliste mängijate jaoks pole praegu hea aeg riski võta. Investeeringuid võiks hoida rahas ning praeguse mängu nimi on kapitali säilitamine.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. September 2011, 19:49
Otsi:

Ava täpsem otsing