Võimuvõitlus ja kadedus Händeli käsitluses

Kersti Inno 23. september 2011, 00:00

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester alustab sarja "Saaga" barokiajastu geeniuse, muusikaloo olulisima oratooriumilooja Georg Friedrich Händeli teose "Saul" ettekandega koos Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja rahvusvaheliselt tunnustatud solistidega.

Esimesed edukad sammud oratooriumiþanris tegi Händel 1708. aastal Roomas. Pärast 1730. aastate alguse ooperiskandaale Londonis pöördus ta taas selle þanri juurde.

Suur osa Händeli oratooriumisüþeedest pärineb Vanast Testamendist. Ka "Sauli" ajatu süþee võimuvõitluse ja kadeduse teemal on pärit Vana Testamendi Saamueli raamatust, kus peategelased on Iisraeli rahva kuningad Saul ja Taavet.

"Saul" on Händeli neljas oratoorium. Libreto autor on Charles Jennens (1700-1773), kes kujundas Saamueli I raamatu segasevõitu ja kordusterohkest tegevustikust ühtse süþeeliini ning lisas Meerabi tegelaskuju, kes pärineb Abraham Cowley Taaveti elu käsitlevast lõpetamata eepilisest poeemist "Davideis".

"Sauli" muusika valmis 1738. aasta suvel ning jõudis esiettekandeni 16. jaanuaril 1739 Londoni King's Theatre'is. Oma sündmustiku arengu, tegevusliinide, selgete tegevuspaikade ning kindla tausta ja saatusega tegelaskujude poolest on "Saul" väga ooperlik.

Oratooriumi peategelasi - Saul, Joonatan, Taavet, Meerab ja Miikal - kehastavad solistid on pärit Händeli kodumaalt Ühendkuningriigist ning nad kuuluvad maailma parimate Händeli-interpreetide hulka.

Nende repertuaaris on esikohal barokkheliloojate looming, nad on palju kordi osalenud iga-aastastel Händeli festivalidel heliloojaga seotud linnades Halles ja Londonis ning nad teevad kaasa paljude Ühendkuningriigi ooperitruppide (sh English National Opera) ja teiste teatrite lavastustes.

Nimiosas on maailma baritonide absoluutsesse tippu kuuluv David Wilson- Johnson. Teistes peaosades soleerivad sopranid Katherine Manley ja Joanne Lunn, kontratenor Stephen Wallace ning tenor Andrew Tortise. Orkestri koosseisus teeb kaasa varemgi Eestis kontserte andnud harfimängija ja vanamuusikaspetsialist Andrew-Lawrence King. Dirigendipuldis on sügisel neljandat hooaega EFK kunstilise juhi ja peadirigendina alustav Daniel Reuss.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:16
Otsi:

Ava täpsem otsing