"Kreeka peab pankroti välja kuulutama"

Raivo Sormunen, Fredy-Edwin Esse, California 23. september 2011, 15:30

Staarinvestor Marc Faber usub, et majanduse taassünniks peab Kreeka välja kuulutama pankroti ja Euroopa päästab Kreeka rahva asemel iseenda raha.

Faber ütles, et pankade põhiviga seisneb selles, et need ei toimi enam nagu pangad, kus üks inimene hoiustab ja siis teine inimene laenab raha. “Nad võtavad selle raha ja mängivad sellega kus iganes saavad. See, mis UBSiga hiljuti juhtus, võib iga pangaga juhtuda,” selgitas Faber.

“Kreeka peab pankroti välja kuulutama ja ilmselt nad seda ka teevad. Kreeka on sisuliselt pankrotis ja nad peavad maksejõuetuse välja kuulutama, millega investorid saavad lihtsalt kahjumeid,” ütles Faber, kes lisas, et mitte väga ammu aega tagasi toimus sama asi Argentiinas.

Faberi sõnul saab Kreeka pankrotiga keerata majanduses uue lehekülje, kuid praeguseid võlgasid praeguste intressidega tagasi makstes kannatab riik mitukümmend aastat veel.

“Ainuke viis Kreeka tavainimestel, mitte neil Londonis elavatel rikastel, kes on finantssüsteemist kõvasti raha laenanud, edasi minna, on lahkuda Euroopa Liidust,” oli Faber resoluutne. “Euroopa institutsioonidele see ei meeldiks muidugi, sest nende eesmärk pole mitte päästa Kreeka rahvast, vaid päästa Kreeka pangandussüsteemi, millega nad päästavad tegelikult iseennast.”

Faber usub, et Euroopas tekib n-ö kaksikvaluuta. Tema stsenaariumi kohaselt lahkuvad kas nõrgad riigid Euroopa Liidust või lahkuvad tugevad riigid, kes võtavad oma valuuta kasutusele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. September 2011, 16:17
Otsi:

Ava täpsem otsing