Anne Oja • 25. september 2011 kell 14:13

Poliitik: kalapüügipüünised tuleb kiibistada

Riigikogu kohalike omavalitsuste ja regionaalpoliitika toetusrühma esimehe Aivar Koka (IRL) sõnul tuleb Peipsi kalanduses määrata individuaalsed kvoodid ja varustada püügipüünised elektrooniliste kiipidega, vastasel korral võib piirkonda tabada ulatuslik pankrotilaine.

"Vajalik on määrata kalapüügivahenditele individuaalsed kvoodid vastavalt püügivahendite arvule. Samuti tuleks kalapüüki võimaldada aastaringselt vastavalt nimetatud kvootidele, välja arvatud kudeaegadel. See annaks püügivahendite omanikele kindla teadmise, palju nad saavad kala aastas püüda ning ise otsustada, millal on majanduslikult kõige kasumlikum seda teha. Ka järvekaldal asuvad kalatööstused, kelle omanikel on püügivahendid, saaksid sellisel juhul oma tööd plaanipäraselt reguleerida," selgitas Kokk.

"Lisaks sellele tuleb paigaldada püügipüünistele kindlad ja ühtsed märgistused. Kõige õigem oleks paigaldada elektroonilised kiibid, mis võimaldaks kiiresti ebaseaduslikud püünised tuvastada," ütles Kokk lisades, et nimetatud ettepanekute rakendamine lõpetaks siseveekogudel röövkalapüügi ning looks kindlustunde tuleviku ees nii kaluritele kui ka Peipsi järve kaldal asuvatele kalatööstustele.

"Täna on viimane aeg nende põhimõtteliste muudatuste elluviimiseks. Kui me veel venitame otsuste tegemisel, võib juhtuda, et Peipsi ääres kui Eesti ühes vaesemas piirkonnas, kaovad viimased olulised eraettevõtjate poolt pakutavad töökohad ja piirkonna jaoks strateegilise tähtsusega kalandus kuivab kokku," ütles Kokk.

Riigikogu kohalike omavalitsuste ja regionaalpoliitika toetusrühma ning maaelu- ja keskkonnakomisjonid koos Peipsi järve ja Võrtsjärve kaluritega ning kalatööstuse ettevõtjatega kogunesid läinud nädalal ühisel ümarlaual, et arutada Peipsi ja kogu Eesti sisejärvede kalandust puudutavaid probleeme.

 

Hetkel kuum