Anne Oja • 27. september 2011 kell 6:24

Kaubanduskoda: investeeringud on osaliselt pealesunnitud

Viimastel aastatel investeeriti võrdlemisi vähe ja nüüd on ettevõtted sunnitud edasi lükatud investeeringuid teoks tegema, kommenteeris Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ettevõtete põhivarainvesteeringute statistikat.

Mida rääkisid tootmise laiendamisest Nefab Packaging OÜ, AS Matek, AS Kitman, Westaqua-Invest OÜ, ABB AS, Incap Electronics Estonia OÜ ja Eastman Specialities AS, loe tänasest Äripäevast. Artiklit saab lugeda paberlehest tellides lehe SIIT või ostes päevapileti SIIT.

Kommenteerib Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektori kt Mait Palts.

Üldine suundumus on sel aastal olnud tõesti investeeringute mahu suurendamisele. Selleks on mitmeid põhjuseid, kaasa arvatud senine võrdlemisi madal investeeringute maht, mis ei ole pikemas perspektiivis jätkusuutlik. Viimastel aastatel edasi lükatud investeeringuid ollakse nüüd sunnitud tegema. Üldiselt on paranenud aga ka kindlustunne ning eriti on positiivselt mõjunud kogu eksportiva sektori üldine hea käekäik, mis on kaasa toonud investeerimisotsuseid. Ka positiivsed majandustulemused on võimaldanud jälle investeerida ja ka välisvahendeid kaasata.

Kui vaadata nii investeerinud ettevõtete arvu kasvu kui ka investeeringute mahtu, ei saa loomulikult jätkuvalt mööda ka madalast võrdlusbaasist.

Peamiselt lähevad investeeringud aga endiselt tootmisse, nii seadmete uuendamisse kui ka tootmisvõimsuste suurendamisse. Kindlasti on oluline ka investeeringutel hoonete ja rajatiste ehitamisse. Neid investeeringuid oli aasta tagasi väga vähe, kuid nüüd on maht mõnevõrra kasvama.

Seda, kas praegu on investeerimisel ülekaalus sisemaine või väliskapital, on keeruline hinnata. Pigem on näha, et kasv on olnud võrdne.

Sõidukipargi väljavahetamine on ilmselt mõnevõrra hoogustunud, kuid selle najale investeeringute kasvu tervikuna panna ei julge. Ühte tüüpilist (investeeriva ettevõtte – toim) näidet on keeruline tuua – pigem on see ikkagi ekspordile suunatud tootmisettevõte.

Hetkel kuum