Hiina börse ohustavad 'mustad suud' ja 'rotid'

Romet Kreek 30. september 2011, 00:00

Hiina aktsiaturg on juba päris vana, kuid ikkagi kimbutavad seda probleemid, mida võib kohata nii arenenud kui ka arenevatel turgudel. Hiinas on antud probleemidele omamaised nimetused.

Isegi juba enne Hiina aktsiaturu peadpööritavat tõusu oli Wang Jianzhong tuntud kui Hiina aktsiajumal, kuna tema aktsiasoovitused olid täpsed. Nüüd istub ta vangis. Turu tipus mõjutas ta turgu, kuna kirjutas oma firma Beijing Shoufang Investment Consulting nimel soovitusi, mida avaldasid tosinkond mõjukat ajalehte ja veebilehte, viidates sageli tema soovitusele kui ainsale põhjusele, miks aktsiat osta.

2006. aasta lõpus oli üldteada, et mis tahes aktsiat ta ka ei soovitaks, on see järgmise kauplemispäeva suurimate tõusjate seas Shanghai ja Shenzheni aktsiaturgudel. Wang teadis seda ja kasutas ära. 2007. aasta jaanuarist 2008. aasta maini ostis ta 38 ettevõtte aktsiaid, kirjutas nendest analüüsid ning müüs aktsiad maha, kui soovituse peale olid aktsiad tõusnud. See oli kasulik skeem. 55 tehinguga teenis ta tururegulaatori andmetel tol ajal 125 miljonit jüaani ehk 19,5 miljonit dollarit.

Wangist sai esimene Hiinas süüdi mõistetud aktsiamanipulaator. Augustis asus ta kandma seitsmeaastast vanglakaristust ning ta pidi maksma 125 miljonit jüaani trahvi, lisaks oli temalt konfiskeeritud samas suures summas illegaalselt teenitud vara. Wang on tuntud kui esimene "must suu" - nii nimetatakse Hiinas kommentaatoreid, kes manipuleerivad turgu, rääkides tõusule aktsiaid, mida nad omavad.

Hiinas ei ole ka haruldane praktika, kus fondijuhid kasutavad enda teada olevat infot fondi poole aktsiate ostu kohta ning enne ostavad omale kontole samu väärtpabereid. Fondijuhte, kes kasutavad isiklike kontosid enne fondi poolt ostutehingu andmist endale aktsiate ostmiseks, nimetatakse rottideks ja front runningut rotikauplemiseks. Rotid on fondijuhid, kes ostavad aktsiaid enda kontole enne suurt fondi poolt antavat ostukorraldust, lootes teenida tõusult, mille põhjustab fondi suurem tehingukorraldus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 19:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing