• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hiina börse ohustavad 'mustad suud' ja 'rotid'

  Hiina aktsiaturg on juba päris vana, kuid ikkagi kimbutavad seda probleemid, mida võib kohata nii arenenud kui ka arenevatel turgudel. Hiinas on antud probleemidele omamaised nimetused.
  Isegi juba enne Hiina aktsiaturu peadpööritavat tõusu oli Wang Jianzhong tuntud kui Hiina aktsiajumal, kuna tema aktsiasoovitused olid täpsed. Nüüd istub ta vangis. Turu tipus mõjutas ta turgu, kuna kirjutas oma firma Beijing Shoufang Investment Consulting nimel soovitusi, mida avaldasid tosinkond mõjukat ajalehte ja veebilehte, viidates sageli tema soovitusele kui ainsale põhjusele, miks aktsiat osta.
  2006. aasta lõpus oli üldteada, et mis tahes aktsiat ta ka ei soovitaks, on see järgmise kauplemispäeva suurimate tõusjate seas Shanghai ja Shenzheni aktsiaturgudel. Wang teadis seda ja kasutas ära. 2007. aasta jaanuarist 2008. aasta maini ostis ta 38 ettevõtte aktsiaid, kirjutas nendest analüüsid ning müüs aktsiad maha, kui soovituse peale olid aktsiad tõusnud. See oli kasulik skeem. 55 tehinguga teenis ta tururegulaatori andmetel tol ajal 125 miljonit jüaani ehk 19,5 miljonit dollarit.
  Wangist sai esimene Hiinas süüdi mõistetud aktsiamanipulaator. Augustis asus ta kandma seitsmeaastast vanglakaristust ning ta pidi maksma 125 miljonit jüaani trahvi, lisaks oli temalt konfiskeeritud samas suures summas illegaalselt teenitud vara. Wang on tuntud kui esimene "must suu" - nii nimetatakse Hiinas kommentaatoreid, kes manipuleerivad turgu, rääkides tõusule aktsiaid, mida nad omavad.
  Hiinas ei ole ka haruldane praktika, kus fondijuhid kasutavad enda teada olevat infot fondi poole aktsiate ostu kohta ning enne ostavad omale kontole samu väärtpabereid. Fondijuhte, kes kasutavad isiklike kontosid enne fondi poolt ostutehingu andmist endale aktsiate ostmiseks, nimetatakse rottideks ja front runningut rotikauplemiseks. Rotid on fondijuhid, kes ostavad aktsiaid enda kontole enne suurt fondi poolt antavat ostukorraldust, lootes teenida tõusult, mille põhjustab fondi suurem tehingukorraldus.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Urmas Jaagant: Keskerakonna liikmed peaksid nõudma Ratase tagasiastumist
Keskerakonna kohalike volikogude valimiste tulemus on nagu tomat supermarketi puuviljaletis – kaugelt ja õige valguse all vaadates täitsa ilus, aga tegelikult vaevu heleroosa ning täiesti maitsetu, kirjutab Äripäeva ajakirjanik Urmas Jaagant.
Keskerakonna kohalike volikogude valimiste tulemus on nagu tomat supermarketi puuviljaletis – kaugelt ja õige valguse all vaadates täitsa ilus, aga tegelikult vaevu heleroosa ning täiesti maitsetu, kirjutab Äripäeva ajakirjanik Urmas Jaagant.
Volvo Cars sihib 23 miljardi dollarist hinnasilti
Praegu Hiina autotööstusettevõttele Geely Holding kuuluv Volvo Cars teatas, et IPO tuleb hinnavahemikus 53-68 Rootsi krooni (SEK) aktsia kohta, vahendab Reuters.
Praegu Hiina autotööstusettevõttele Geely Holding kuuluv Volvo Cars teatas, et IPO tuleb hinnavahemikus 53-68 Rootsi krooni (SEK) aktsia kohta, vahendab Reuters.
Nortal ostis tüki võlgadega maadelnud idufirmast
Nortal omandas vähemusosaluse küberturvalisuse idufirmas Talgen Cybersecurity, kes võitles veel hiljaaegu ligikaudu 100 000 euro suuruse maksuvõlaga.
Nortal omandas vähemusosaluse küberturvalisuse idufirmas Talgen Cybersecurity, kes võitles veel hiljaaegu ligikaudu 100 000 euro suuruse maksuvõlaga.
Keskerakond kaotas pealinnas ainuvõimu
Keskerakond valimised pealinnas küll võitis, kuid kaotas pikki aastaid kestnud ainuvõimu. Pealinna volikogu saab olema kirju.
Keskerakond valimised pealinnas küll võitis, kuid kaotas pikki aastaid kestnud ainuvõimu. Pealinna volikogu saab olema kirju.