Anne Oja • 29. september 2011 kell 15:19

Leedu: ELi majandusreform meenutab kolhoosi rajamist

Euroopa Komisjoni võlgade teemaline poliitika on vastutustundetu ja kavandatav majandusreform meenutab pigem nõukogudeaegse kolhoosi rajamist, kritiseeris Leedu eurosaadik Vitautas Landbergis Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barroso eilset kõnet.

Landsbergise sõnul on kahetsusväärne, et EL on muutumas Võlgade Liiduks, vahendas delfi.lt. "Ühe liikmesriigi võlad saavad kõigi võlgadeks, me näeme, et võlgu kustutavad kõik ja see ei too võlgnikule endale mitte mingisuguseid üheseltmõistetavaid finantstagajärgi," selgitas kogenud poliitik.

Landsbergis ütles, et ELi majandusreform meenutab talle ja ka paljudele teistele nõukogude perioodi meetoditega kokku puutunud saadikutele kolhoosisüsteemi, mis oli täpselt samasugune või väga sarnane. Mitte mingisugust vastutust ebaefektiivse või korrumpeerunud juhtimise eest põllumajandussektoris, kus kõik juhtide vead maksti riigieelarvest lihtsalt ülla idee ja omamoodi solidaarsuse elushoidmise nimel kinni, lisas mees.

Landsbergise veendumuse kohaselt aitaks praeguse võlakriisi lahendamisele kõige paremini kaasa just vastutuselevõtmine. "Kas eraldiseisva liikmesriigi ja selle juhid saab vastutusele võtta, vot selles on küsimus," lausus ta.

Hetkel kuum