Signe Sillasoo • 29. september 2011 kell 21:00

Nädal pakub raputust

Puhkepäeva selle nädala lugusid ühendavad sõnad "utoopia", "postapokalüpsis", "massipsühhoos", "aeg" ja "maailma lõpp". Need jooksevad läbi näiteks filmist "Nakkus" ning näitustest "Subjektiivne perspektiiv" ja "Ajastu kaugusel".

Kaudselt puudutab see temaatika ka linateost "Jäneseurg", kus näiliselt saabub maailma lõpp lapse surma ja sellele järgneva leina vormis, ning Estonias laupäeval lavale jõudvat balletti "Aeg". Viimane võtab luubi alla aja kulgemise ja inimese käitumise ajas. Lavastaja Tiit Helimets ühes trupiga küsib, miks me aina kuhugi kiirustame ja ümberringi toimuvat ignoreerime, selle asemel et elu nautida.

Kõik need asjad, maailma lõpp sealhulgas, on mõtlemapanevad, aga pole ju iseenesest midagi uut. Tarku, kes on ennustanud, millal inimkond ja maa hävima peaksid, on arvukalt leidunud ja ilmselt leidub neid ka tulevikus. Mis muu seda ikka tegema on sundinud kui hirm surelikkuse ees.

Kõigist säärastest katastroofifilmidest, näitustest ja teostest kumab minu jaoks alati läbi üks helge sõnum. See on see klišeelik tänases päevas elamise ja sellest maksimumi võtmise märguanne, mida üpris sageli inimestele näidata tuleb.

Seega, kes tunneb puudust väiksest raputusest või tahab mõtiskleda elu, info ülekülluse, apokalüpsise, leina või armastuse üle, see saab seda teha sel nädalal esietenduvaid ja -linastuvaid draamatükke, balletietendusi, filme ja näitusi külastades.

Neile, kel meeldetuletust vaja ei ole, pakuvad lõbusat ja tempokat ajaviidet film "Seksisemud", operett "Lõbus lesk" ning muidugi arvukad kontserdid.

Hetkel kuum