Lundini aktsiad kerkivad Põhjamere suure naftaleiu taustal

Maarja-Liis Mitri 03. oktoober 2011, 18:01

Rootsi naftafirma Lundin Petroleum AB suurendas hiljuti Põhjameres Avaldsnesi naftaväljal asuva kättesaadava toornafta koguse prognoose, mis asetab Avaldsnesi koos seal ligidal asuva Statoili opereeritava Aldous Major South väljaga Norra viie suurima naftaleiu hulka ajaloos, kirjutab Businessweek. 

Lundin teatas reedel, et Avaldsnesist on varasema loodetud 800 miljoni barreli asemel võimalik kätte saada kuni 1,8 miljardit barrelit toornaftat. Uudise peale tõusis ettevõtte aktsia hind Stockholmi börsil 36%, jõudes 121 Rootsi kroonini. Statoili aktsia, millel on mõlemas naftaväljas 40%-ne osalus, tõusis 4,6% 128 kroonini.

Aldous Major South ja Avaldsnes on Põhjamere suurim naftaleid viimase 20 aasta jooksul, kuuludes nüüd ka viie suurima leiu hulka läbi ajaloo. Lundini esindaja sõnul on mõlemast võimalik kokku kaevandada kuni 2,6 miljardit barrelit naftaekvivalente. Varasem hinnang jäi vahemikku 500 – 1,2 miljardit barrelit.

Lundini tegevjuht Ashley Heppenstall lubas naftaväljade arendamisel teha Statoiliga tihedat koostööd, et kindlustada projekti viivitusteta õnnestumine. Ühtlasi lisas ta, et leiuprognoos võib veelgi kasvada, sest suurtel naftaväljadel on potentsiaal arendamise käigus veelgi suuremaks muutuda.   

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. October 2011, 18:01
Otsi:

Ava täpsem otsing