Anne Oja • 3. oktoober 2011 kell 10:36

Riigi ja Tallinna võimuvõitlus nülib Pärnu tulusid

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi sõnul häirib teda kui omavalitsusjuhti tõsiselt vastasseis riigi ja Tallinna vahel, mistõttu kaotab Pärnu tuleva aasta sissetulekutest üle poole miljoni euro.

«Mõnest seadusest jääb küll mulje, et lihtsalt on tahetud Tallinnale ära teha, arvestamata, mida see tähendab teistele omavalitsustele,» ütles linnapea pressiteate vahendusel.

«Võtame või kodualuse maamaksu kaotamise. See oli valitsuskoalitsioonilt väga populistlik samm. Pärnule toob maamaks eelarvesse 17-18 miljonit krooni, pool sellest kodualusest maast. Kõige kurvem on see, et tänaseni pole otsustatud omavalitsustele vähenevate tulude kompenseerimine. Oleks igati soliidne, kui koos maamaksu kaotamise otsusega olnuks laual ka selle kompenseerimise mehhanism omavalitsuste jaoks,» selgitas Kivimägi.

Pärnu käis eelmisel nädalal Tallinnas uurimas, kuidas registrikampaaniaga oma elanike arvu suurendada. Tallinn on alates 2002. aastast korraldanud viis elanike registreerimise kampaaniat ning tänu sellele on pealinna elanike arv 2001. aastast tänaseni kasvanud ligi 30 000 inimese võrra.

Kivimägi tunnistas, et Pärnu elanike arvu vähenemine tekitab muret. «500 inimest vähem pole Tallinnale probleem, küll aga on see tõsine märk Pärnu-suurusele linnale,» tõdeb Kivimägi. «Naabervaldadesse elama läinud inimeste ja maakonnast linna tulnud elanike osas oleme tasakaalus. Küll aga on meie andmetel Pärnust lahkunutest umbes üks kolmandik läinud tööle ja elama Soome, Rootsi või mujale välismaale. Kui keegi läheb elama Pärnu lähedale Saugasse, siis jäävad tema maksud ju Eestisse, kui aga inimene suundub välismaale, siis oleme kaotanud ka tema teadmised ja kogemused. Meie andmetel läks selle aasta kaheksa kuuga Pärnust välismaale 120-130 inimest.»

Hetkel kuum