Kadri Jakobson • 4. oktoober 2011 kell 4:42

Ministeerium uurib keskkonnakaitsjate autohankeid

Rahandusministeerium hakkas uurima keskkonnainspektsiooni maasturite, väikebusside, sõidukite kasutusrendi, samuti GPS-seadmete ja tahvelarvutite ostusid. Enamus hankeid on rahastatud ELi abiprogrammidest ja kulgenud käänulist rada pidi.

Ministeeriumi finantskontrolli osakonna luubi all on kõik mullu jaanuarist kuni tänavu 22. septembrini korraldatud riigihanked. Lisaks kontrollib ministeerium konkreetselt kümmet suuremahulist avalikku hanget. 

Tähelepanu all on näiteks mullu juunis inspektsiooni poolt väljakuulutatud maasturite hange ja mobiilsete väikebusside ost. Ka tunneb ministeeriumi huvi leppetrahviga lõppenud 23 ilmastikukindla tahvelarvuti hanke, positsioneerimisseadmete ostu ning sõidukite rentimise hanke vastu.

Lisaks uurib ministeeriumi finantskontrolli osakond ka kahel korral nurjunud riigihanget, millega inspektsioon lootis leida Kivilõppe kalakaitsekordoni ja selle abihoonete rekonstrueerimise ning territooriumi heakorrastamise tööde tegijat.

Rahandusministeeriumist ei soovinud enne kontrolli lõppemist oktoobris teemat kommenteerida.

Keskkonnainspektsiooni haldusosakonna juhataja Peep Pukk ütles, et osade hangete puhul ei õnnestunud esimese vooruga lõpptulemuseni jõuda, sest pakutud hind ületas oluliselt eeldatavat maksumust, osade hangete puhul oli probleeme tarne tähtaegadest kinnipidamisega. 

"Kirjeldatud näited ei ole riigihangete protsessis sugugi haruldased ja riigihangete seadus näeb ka sellisteks puhkudeks vastavad juhised ette," lisas ta. Puki sõnul on need hanked edukalt läbi viidud ja ostetud tehnika on igapäevaselt keskkonnajärelevalves kasutusel.

Hetkel kuum