Föderaalreserv: pangad peaks töötajate palgad rohkem riskiga siduma

Maarja-Liis Mitri 05. oktoober 2011, 19:44

Suured pangad peaksid oma töötajate palgad seadma enam sõltuvusse sellest, milliseid riske nende otsused pankadele kaasa toovad, kasutades vajadusel ka palgamaksete edasilükkamist, vahendab uudisteagentuur Reuters USA keskpanga raportit.

Mitmed analüütikud ja riigiametnikud on süüdistanud 2008. aasta finantskriisis pankade töökorraldust, mis soosis üleliigse riski võtmist. Üha enam suunavad ametnikud aga panku võtma kasutusele meetmeid, mis julgustaksid panga juhte tegema otsuseid, mille kasu ilmneb pikemas perspektiivis, selle asemel, et preemiate suurendamise soovis võtta vastu lühiajalist võitu pakkuvaid otsuseid.

Föderaalreserv seadis pankade tegevuse lähema vaatluse alla 2009. aasta lõpus. Sel kolmapäeval avaldatud raportis tõdeb keskpank, et kuigi pangad on end parandanud, oleks vaja teha veel enam. 

Raportis toodi ühe alternatiivina välja palgamaksete edasilükkamine, mis võimaldaks vähendada preemiaid ja teisi kompensatsioonivariante, kui tehtud otsused panga jaoks tulevikus kahjulikuks osutuvad. Seejuures mõjutaks see mitte ainult tipptaseme juhte, vaid ka alamate astmete töötajaid.

Ühtlasi kiitis Föderaalreserv raportis panku, mis on töötajate kompensatsioonipakettide väljatöötamisse kaasanud riskijuhtimise osakonna.

Selle aasta veebruaris tegid ametnikud ettepaneku vähendada USA suurpankade juhatuse liikmetele preemiate maksmist poole võrra, lükates teise poole kättesaamise vähemalt kolme aasta võrra edasi. Ametlikult pole seda siiski veel rakendatud ja lõplik otsus ootab kinnitamist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. October 2011, 19:44
Otsi:

Ava täpsem otsing