5. oktoober 2011 kell 20:46

USA börsid teist päeva plussis

Kuigi aktsiad USA börsidel alustasid kauplemispäeva langusega, jõudsid börsid veel ennelõunal tõusuteele ja lõpetasid teist päeva järjest rohelises.

Vaatamata sellele et kolmapäeval avalikustatud teenuste raport, mis näitas USA äritegevuse kasvu septembris, aitas investorite meeleolu tõstmisele kaasa, dikteerib turgude liikumist jätkuvalt Euroopa võlakriisi ümber toimuv. Uue hooga tõusis päevakorda pankade rekapitaliseerimise teema ja kantsler Angela Merkel rõhutas Saksamaa pühendumist eurotsooni kriisist välja aitamisele, mis suurendas ka USA investorite lootust, et probleemi lahendusele on jälle samm lähemale astutud.

Kolm peamist aktsiaindeksit lõpetasid kolmapäeval järgmistel tasemetel:

Dow Jones        10 939,95         +131,24           +1,21%Nasdaq                2 460,51           +55,69            +2,32%S&P 500              1 144,03           +20,08             +1,79%

Suurim tõusja oli täna Nasdaqi koondindeks, mille tõusule aitas suuresti kaasa Yahoo. Firma aktsia tõusis sessiooni lõpuks 10,10%, ajendatuna uudisest, et  Microsoft võib olla üks ettevõtte ostuhuvilisi. Yahoo oli kolmapäeval ühtlasi ka üks aktiivsemalt kaubeldava aktsiaga ettevõtteid, jäädes alla vaid Bank of America, Cisco ja Fordi aktsiatele.

Dow Jonesi tööstuskeskmise tõusu vedasid Disney (+5,53%), Cisco Systems (+3,72%) ja Chevroni aktsiad (+3,48%).

Ka Apple, mis valmistas eile paljudele suure pettumuse, tutvustades tarbijatele täiesti uuenenud iPhone 5 asemel iPhone 4 edasiarendatud versiooni iPhone 4S-i, suutis täna tõusu näidata. Ettevõtte aktsia lõpetas sessiooni 378,59 dollaril ehk 1,63% kõrgemal.

Dollari kurss euro ja naelsterlingi suhtes jäi kolmapäeval muutumatuks, kuid jeeni suhtes oli valuuta languses.

Novembri tähtajaga toornaftafutuurid tõusid New Yorgi toorainebörsil pärast kolmepäevast langust 4,09 dollari võrra, jõudes 79,75 dollarini barrelilt. Protsentuaalselt on tegu suurima tõusuga pärast 9. maid, millele aitas seekord kaasa ootamatu langus Ühendriikide naftavarudes. Kui keskmiselt ootasid analüütikud septembri viimasel nädalal naftavarude 2,5 miljoni barrelilist kasvu, langesid varud hoopis 4,7 miljoni barreli võrra.  

Kullafutuuride hind kasvas 25,70 dollari võrra tasemele 1 641,60 dollarit untsi kohta.

USA kümneaastase võlakirja hind alanes kolmapäeval, tõstes tulususe teisipäevaselt 1,78 protsendilt 1,91 protsendile.  

Autor: Maarja-Liis Mitri

Hetkel kuum