5. oktoober 2011 kell 14:34

Venemaa lähedal WTO liikmesusele

Pärast USA-Venemaa kohtumist Washingtonis teatasid Vene ametnikud, et riik on väga lähedal Maailma Kaubandusorganisatsiooni liikmesusele.

Vaatamata sellele et Venemaa on Gruusiaga jätkuvalt vaenujalal, usub suurriik, et pärast 18 aastat kestnud läbirääkimisi õnnestub neil viimaks WTO liikmestaatuseni jõuda. Viimane on pikka aega olnud üks USA ja Venemaa vaheliste suhete parandamise võtme-eesmärke. Venemaa asepeaminister Igor Shuvalov teatas eile, et Ühendriikide ametnikud seisavad tugevalt Venemaa liikmesuse eest WTO-s ja et lähiajal on oodata läbimurret.

„Ameeriklased töötavad meie liikmeavalduse kallal 24 tundi ööpäevas, et veenda teisi WTO riike andma Venemaale liikmestaatus enne selle aasta lõppu. Aasta alguses uskusid vaid väga vähesed selle võimalikkusse. Nüüd oleme sellele aga väga lähedal,” sõnas Shuvalov eile toimunud Ühendriikide ja Venemaa vahelisel kaubanduskohtumisel.

Shuvalovi jutuga nõustusid ka ameeriklased ise. Üks Ühendriikide ametnikest sõnas näiteks, et on „igati tõenäoline”, et Venemaa saab WTO liikmeks juba detsembris. Viimasel ajal on suudetud eemaldada ka suurem osa takistusi, mis Venemaa liikmesuse ees seisavad, seal hulgas ka erimeelsused lihaimpordi ja hügieenistandardite osas.

Gruusia seevastu sõnas kommentaariks, et Venemaal on veel vara tähistama hakata. WTO otsustab oma liikmeks astuda soovijate üle konsensuse põhimõttel, mis tähendab, et 2000. aastal organisatsiooniga liitunud Gruusia võib Venemaa liitumist takistada. Kuigi põhimõtteliselt saab WTO liikmestaatuse üle otsustada ka enamushääletuse teel, pole seda praktikat varem kasutatud.

„Me teame, et meie liitlased soovivad Venemaad WTO-sse, aga enne tuleb jõuda kompromissile. Pall on nende väljakul,” sõnas Gruusia Julgeolekunõukogu eesotsas olev Giga Bokeria.

Autor: Maarja-Liis Mitri

Hetkel kuum