• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti poed võidavad Soome alkoholipoliitikast 300 mln eurot aastas

  Soome riik kaotab alkoholiaktsiisi tulusid igal aastal rohkem kui 300 miljoni euro ulatuses Eesti kaubandusele, teatas Tallinna külastanud Soome Õlle- ja Karastusjookide Tööstuse Liidu juht Elina Ussa.

  Pärast eelmist maksutõusu kasvasid riigi maksutulud vaid 6,4 protsenti, kuigi maksu tõsteti kümme protsenti, lisas ta.
  Kasvanud alkoholiturism hoiab alkoholi kogutarbimist Soomes peaaegu muutumatuna, kuigi müük Soomes on langenud. Eraisikud toovad suurema osa alkohoolsetest jookidest Soome Eestist ja laevadelt, teatas liit. Eelmisel aastal ületati Eesti reiside osas nii reisijaid kui ka ööbimist puudutava statistika kõikide aegade rekordid ja turistide voog aina kasvab.
  Alkoholi maksustamine Soomes on juba praegu üks Euroopa Liidu kõrgemaid ja selle otsene tagajärg on näha nn alkoholituristide poolt Soome sisse veetava alkoholi suure mahuna, märkis Ussa.
  "Alkoholiaktsiisi tõstmiste tulemusel kasvanud alkoholiturism on omakorda viinud alkoholitarbimise restoranidest välja kodudesse. See väljendub peale alkoholist tingitud kahjude statistika ka restoranide ja pubide kasumlikkuse ja tööhõive vähenemises. Alkoholi müügiluba omavad toitlustusasutused müüvad ainult 10% Soomes tarbitavast alkoholist ja alkohoolsete jookide müük neis kohtades langeb järjekindlalt," lisas ta.
  Soome alkoholipoliitikast ei tasu eeskuju võtta, ütles Elina Ussa. Ta on mures Eesti alkoholipoliitika suundumuste üle, mis hakkavad üha enam meenutama Soome omi.
  "Tasakaaluka ja kvaliteediteadliku joomiskultuuri arendamine on pikaajaline töö, aga selle mõju alkoholist tulenevale kahjule on püsivam kui kergesti eiratavate piirangute ja keeldude puhul. Valed alkoholipoliitilised otsused toovad kaasa rohkem kahju kui kasu," rääkis ta.
  Eesti Õlletootjate Liidu juhi Peeter Võrgu sõnul on piirangud ja range maksustamine kõige lihtsamad vahendid näitamaks, et probleemiga tegeletakse. "Loodan, et meie otsustajad suudavad õppida teiste riikide vigadest ja valivad Eesti alkoholipoliitikas kaalutletult ehk küll pikema, aga püsivama tee," sõnas ta.
  Soome erialaliidu teatel on põhjanaabrite juures üritatud vähendada alkoholist tulenevat kahju, mõjutades alkoholi üldist tarbimist. Selleks on kehtestatud kõrgeid makse ning erinevaid keelde ja regulatsioone, samas joomisharjumusi ei ole eriti mõjutada püütud. "Joomine eesmärgiga purju jääda on traditsioon, mida Soome alkoholipoliitika on isegi tagant tõuganud. Aastakümneid rakendatud alkoholipoliitika on oma põhiülesande ehk alkoholist tuleneva kahju vähendamise suhtes ebaõnnestunud. Seepärast tuleb alkoholipoliitika toimivus ja mõjud Soomes uuesti ümber vaadata," seisab liidu pressiteates.
  "Peame alustama tööd vastutustundlike joomisharjumuste omandamise nimel. Eriti oluline on mõjutada suhtumist alkoholi. Meil on purju jäämist rõhutav joomiskultuur ja ülimalt salliv suhtumine purjus olemisse ka avalikes kohtades. Seda tuleb hakata muutma," ütles liidu juht Elina Ussa.
  Soome Õlle- ja Karastusjookide Tööstuse Liit on õlut, siidrit, long drinki ning karastusjooke ja mineraalvett tootva tööstuse huvide kaitsja Soomes. Selle liikmed on Hartwall, Nokian Panimo, Olvi ja Sinebrychoff. Liit tegutseb koostöös Soome Toiduainetetööstuse Liiduga ning esindab Soome suuruselt neljandat toiduainetetööstuse sektorit.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Siim Tammer: hunt börsinahas – miks börsitehinguid iseendaga tasub vältida
Soovitan võimalusel vältida börsi kaudu tehinguid iseendaga. Sellised tehingud jäävad järelevalvele silma, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Siim Tammer asutuse blogis.
Soovitan võimalusel vältida börsi kaudu tehinguid iseendaga. Sellised tehingud jäävad järelevalvele silma, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Siim Tammer asutuse blogis.
Goldman Sachsi tulemused panid aktsia tõusma
Goldman Sachs teatas reedel, et suutis kolmandas kvartalis kasumit pea 70 protsenti kasvatada, ületades sellega suurelt ootusi. Üleüldiselt on USA pankade jaoks kolmas kvartal olnud väga tugev, vahendab Reuters.
Goldman Sachs teatas reedel, et suutis kolmandas kvartalis kasumit pea 70 protsenti kasvatada, ületades sellega suurelt ootusi. Üleüldiselt on USA pankade jaoks kolmas kvartal olnud väga tugev, vahendab Reuters.
Arco Vara juht loodab Enefitist kiiret kasumit
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Laulja Lauri Liiv: loodan, et enam kunagi ei pea suvaliselt valitud korteriomanikud kohtus kogu maja eest vastutama
Laulja Lauri Liiv kommenteeris Äripäeva Korteriühistute erilehes oma 2016. aastal saavutatud kohtuvõitu, kus ta seljatas temalt üle 100 000 euro korteriühistu laenu nõudnud suurpanga.
Laulja Lauri Liiv kommenteeris Äripäeva Korteriühistute erilehes oma 2016. aastal saavutatud kohtuvõitu, kus ta seljatas temalt üle 100 000 euro korteriühistu laenu nõudnud suurpanga.