10. oktoober 2011 kell 18:05

Hiina ostab oma pankade aktsiaid

Hiina asus esmaspäeval oma raskustes vaevlevat aktsiaturgu toetama, alustades riigi suuremate pankade aktsiate ostmist, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Peamine Hiina aktsiaturgu kirjeldav näitaja Shanghai Composite Index (SSEC) on sel aastal langenud üle 17%. Tänane otsus on Pekingi esimene ametlik käik pärast 2008. aasta finantskriisi, et aidata kaasa aktsiahindade tõusule.

Hiina riikliku investeerimisfondi üks harusid Central Huijin Investment Corp, mis on juba suurim osanik Hiina neljas suurimas pangas, ostis esmaspäeval nende aktsiaid veel juurde. Ost näitab valitsuse usku pankadesse ja soovi neid toetada, sest turud hindavad neid institutsioone hetkel liiga madalalt, sõnas Hiina panganduse analüütik Victor Wang.

Hiina Põllumajanduspank (Agricultural Bank of China) ja Hiina Kommertspank (Commercial Bank of China) teatasid hiljem, et fond ostis Shanghai börsilt vastavalt 39,1 ja 14,6 miljonit aktsiat, mis jättis küll fondi osaluse pankades peaaegu muutumatuks, kuid mõlema sõnul kavatseb Hujin ostudega järgmise aasta jooksul jätkata.

Analüütikute sõnul pole niivõrd tähtis investeeringu suurus, kuivõrd sõnum, mida valitsuse otsus turgudele läbi nende ostude saadab. Eesmärk on tõsta investorite kindlustunnet. Kuna Hiina aktsiaturgudele on iseloomulik hindade kõikumine, mis sõltub rohkem ootustest valitsuse poliitika osas kui ettevõtete rahalistest näitajatest, loodavad analüütikud, et valitsuse abikäest võis ka seekord kasu olla.

Vähemalt esialgu paistis see nii olevat, sest aktsiad Hong Kongi börsil, mis sulgub hiljem kui Shanghai ja Shenzhen, tõusid sessiooni viimastel minutitel märgatavalt, just pärast seda, kui teade Hujini ostudest avalikustati.

Autor: Maarja-Liis Mitri

Hetkel kuum