USA börsid lõpetasid kindlas rohelises

Maarja-Liis Mitri 10. oktoober 2011, 23:44

Ühendriikide aktsiaturud alustasid nädalat tugevat tõusu näidanud kauplemissessiooniga, kus peamised aktsiaindeksid kasvasid ligikaudu 3%.

Liikumise taga oli taaskord Euroopa, mille liidrid andsid investoritele lootust, et võlakriisist väljumisele jõutakse üha lähemale, lubades lahenduskava kuu lõpuks avalikustada. 

Optimism tugevdas eurot dollari suhtes ligikaudu 2% ja tõusid ka toornafta ja kuld.
Dollar langes ka naelsterlingi ja Jaapani jeeni suhtes. Novembri naftafutuuride hind tõusis 2,43 dollari võrra tasemele 85,41 dollarit barrelilt. Detsembri kullafutuuride hind kasvas aga 35 dollari võrra, andes uueks hinnaks 1 670,80 dollarit untsi kohta. Riigivõlakirjatug oli Ühendriikides Kolumbuse päeva puhul suletud.

Ühendriikide peamised aktsiaindeksid lõpetasid päeva järgneval tasemel:

Dow Jones      11 432,95      +330,06         +2,97%
Nasdaq             2  566,05        +86,70          +3,50%
S&P 500           1 194,89          +39,43          +3,41%

Dow tööstuskeskmise kõik 30 komponenti lõpetasid esmaspäeval kõrgemal ja vaid üksikud S&P 500 koostises olevatest ettevõtetest kauplesid ka päeva lõpus punases, nende hulgas filmide otse Internetist vaatamise teenust pakkuv Netflix ja telekommunikatsioonifirma Sprint Nextel.

Eriti hästi läks pankade aktsiatel, mis tõusid 3-7 protsenti: Bank of America (+5,59%), Citigroup (+6,70%), JPMorgan (+4,27%), Morgan Stanley (+6,74%), Goldman Sachs (+3,15%) ja Wells Fargo (+5,42%).

„Euroopa võlakriisi tume pilv on turgude kohal rippunud juba poolteist aastat,” kommenteeris olukorda majandusteadlane Raymond James, lisades, et viimastel nädalatel on nii riskid kui ka mured muutunud üha suuremaks, kuid pärast viimast nädalavahetust võivad finantsturud juba julgemalt oodata konkreetset lahendust, mis kriisi seljataks.

Oma pühapäevases ühisavalduses lubasid Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy teha koostööd võlakriisile lahenduse leidmises ja anda endast kõik, et kuu lõpuks oleks konkreetne lahenduskava valmis.
 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. October 2011, 23:44
Otsi:

Ava täpsem otsing