Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hiina lobitöö üritab Kongressi jüaani-eelnõud summutada

  Hiina on alustanud USA-s võimsa lobikampaaniaga, et summutada Kongressis eelnõu, mis karistaks riiki alahinnatud jüaani eest, vahendab uudisteagentuur Reuters.

  USA Hiina saatkond on moodustanud spetsiaalse 12-liikmelise lobimeeskonna, kelle ülesandeks on kohtuda poliitikute ja nende abidega, teha telefonikõnesid asjasse puutuvatesse ametkondadesse ja isikutele ning arutada eelnõud Valge Majaga.Lisaks maksab Hiina saatkond ühele Washingtoni advokaadibüroole 35 000 dollarit kuus, et viimane teeks Kongressis lobitööd ja aitaks Hiinal paremini aru saada USA parlamendi poliitikast.
  Reutersi hinnangul on Hiina lobitöö tugevalt edasi arenenud. Veel kümme aastat tagasi ignoreeris riik suuremalt jaolt  Kongressis toimuvat arutelu ja mitmed Hiina ametnikud pidasid USA rahvaesindajaid vaid valitsuse suuvoodriks.               Viimasel ajal on areng aga veelgi edasi läinud ja enam ei kaevelda iga Hiinat puudutava eelnõu pärast, sest on juba eos teada, et paljud neist ei jõua kuhugi.
  Kongressis on hetkel arutlusel eelnõu, mis lubaks Hiinast pärit kaubale kehtestada karistavad importtariifid, juhul kui jüaan jääb dollari suhtes kunstlikult madalale tasemele. Hiina on Ühendriike hoiatanud, et eelnõu läbiminek võib algatada kaubandussõja, mis tooks kahju mõlemale poolele.
  Teisipäeval võttis Senat eelnõu 63:35 häälteenamusega vastu, kuid Esindajatekojas ei pruugi sel sama edukalt minna. Vastuhääletanud vabariiklasest senaator Orrin Hatch, sõnas, et ära tuleb kuulata ka Hiina ametnike seisukoht, lisades, et need, kellega ta ise on kohtunud, on väga mures.
  Kuigi president Obama pole eelnõule oma toetust andnud, süüdistas ta eelmisel nädalal hiinlasi süsteemiga mängimises. Jüaani hoidmine kunstlikult madalal tasemel muudab Hiina ekspordi maailmaturul odavamaks, andes sellega riigi kaubale ebaausa konkurentsieelse.
  Eelnõu pooldajad usuvad, et jüaani tõus aitaks kaasa USA ekspordile ja võimaldaks luua uusi töökohti, samas kui vastased kardavad, et eesootav kaubandussõda kahjustaks nõrka Ühendriikide majandust veelgi.
  Autor: Maarja-Liis Mitri
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Keskpank võib tõsta intressi, aga enne paneb inflatsioonile käe ette jahtuv majandus
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Jalgpalliajakirjanik: FIFA ja Aivar Pohlaku võim põhineb hirmul
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Kanada esimese kuue kuu ülejäägiks kujunes 1,72 miljardit
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Äripäeva kirjastus jagab kiirematele juhtimis- ja elutarkust poolmuidu
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Olulisemad lood

Audiitorfirmade TOP 2: Eesti majandus väljub kriisist fundamentaalselt palju tugevama, kuid ka oluliselt suurema võlaga
Grant Thornton Baltic pälvis audiitorbüroode edetabelis teise koha. Ettevõtte audiitorteenuste valdkonna juht ja partner Mart Nõmper ütleb, et 2023 saab olema kohanemise aasta: „Mõned ärimudelid, mille sisendite hinnad on kiiresti kasvanud, peavad kas kohanema või lõpetama“.
Grant Thornton Baltic pälvis audiitorbüroode edetabelis teise koha. Ettevõtte audiitorteenuste valdkonna juht ja partner Mart Nõmper ütleb, et 2023 saab olema kohanemise aasta: „Mõned ärimudelid, mille sisendite hinnad on kiiresti kasvanud, peavad kas kohanema või lõpetama“.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.