• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hiina lobitöö üritab Kongressi jüaani-eelnõud summutada

  Hiina on alustanud USA-s võimsa lobikampaaniaga, et summutada Kongressis eelnõu, mis karistaks riiki alahinnatud jüaani eest, vahendab uudisteagentuur Reuters.

  USA Hiina saatkond on moodustanud spetsiaalse 12-liikmelise lobimeeskonna, kelle ülesandeks on kohtuda poliitikute ja nende abidega, teha telefonikõnesid asjasse puutuvatesse ametkondadesse ja isikutele ning arutada eelnõud Valge Majaga.Lisaks maksab Hiina saatkond ühele Washingtoni advokaadibüroole 35 000 dollarit kuus, et viimane teeks Kongressis lobitööd ja aitaks Hiinal paremini aru saada USA parlamendi poliitikast.
  Reutersi hinnangul on Hiina lobitöö tugevalt edasi arenenud. Veel kümme aastat tagasi ignoreeris riik suuremalt jaolt  Kongressis toimuvat arutelu ja mitmed Hiina ametnikud pidasid USA rahvaesindajaid vaid valitsuse suuvoodriks.               Viimasel ajal on areng aga veelgi edasi läinud ja enam ei kaevelda iga Hiinat puudutava eelnõu pärast, sest on juba eos teada, et paljud neist ei jõua kuhugi.
  Kongressis on hetkel arutlusel eelnõu, mis lubaks Hiinast pärit kaubale kehtestada karistavad importtariifid, juhul kui jüaan jääb dollari suhtes kunstlikult madalale tasemele. Hiina on Ühendriike hoiatanud, et eelnõu läbiminek võib algatada kaubandussõja, mis tooks kahju mõlemale poolele.
  Teisipäeval võttis Senat eelnõu 63:35 häälteenamusega vastu, kuid Esindajatekojas ei pruugi sel sama edukalt minna. Vastuhääletanud vabariiklasest senaator Orrin Hatch, sõnas, et ära tuleb kuulata ka Hiina ametnike seisukoht, lisades, et need, kellega ta ise on kohtunud, on väga mures.
  Kuigi president Obama pole eelnõule oma toetust andnud, süüdistas ta eelmisel nädalal hiinlasi süsteemiga mängimises. Jüaani hoidmine kunstlikult madalal tasemel muudab Hiina ekspordi maailmaturul odavamaks, andes sellega riigi kaubale ebaausa konkurentsieelse.
  Eelnõu pooldajad usuvad, et jüaani tõus aitaks kaasa USA ekspordile ja võimaldaks luua uusi töökohti, samas kui vastased kardavad, et eesootav kaubandussõda kahjustaks nõrka Ühendriikide majandust veelgi.
  Autor: Maarja-Liis Mitri
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ajakirjanik: kuidas helistada Härra või Proua Pärnumaale?
Kui maavalitsused on kadunud ja omavalitsuste liit ei toimi, siis kuidas ja kellega peaks võimalik investor, ettevõtja või välispartner suhtlema, kirjutab ajakirjanik Kalev Vilgats Pärnumaa näitel.
Kui maavalitsused on kadunud ja omavalitsuste liit ei toimi, siis kuidas ja kellega peaks võimalik investor, ettevõtja või välispartner suhtlema, kirjutab ajakirjanik Kalev Vilgats Pärnumaa näitel.
S&P 500 ja Nasdaq tõusid neljandat päeva järjest
Tugevate kvartalitulemuste ootuses alustasid Nasdaq Composite ja S&P 500 nädalat tõusuga, vahendab Yahoo Finance.
Tugevate kvartalitulemuste ootuses alustasid Nasdaq Composite ja S&P 500 nädalat tõusuga, vahendab Yahoo Finance.
Baltic Agro Machinery saab uue juhi
Alates 11. oktoobrist juhib Baltic Agro Machinery ASi Marek Tamm, kes vastutab müügi-, teenindus- ja varuosade äritegevuse eest ettevõttes.
Alates 11. oktoobrist juhib Baltic Agro Machinery ASi Marek Tamm, kes vastutab müügi-, teenindus- ja varuosade äritegevuse eest ettevõttes.
Reformierakond vandus Keskerakonnale alla
Reformierakond jälgis pühapäeval valimistulemusi Nordic Hotel Forumis. Erakonna linnapeakandidaat Kristen Michal tunnistas veel enne keskööd, et ootab tulemusi ärevusega.
Reformierakond jälgis pühapäeval valimistulemusi Nordic Hotel Forumis. Erakonna linnapeakandidaat Kristen Michal tunnistas veel enne keskööd, et ootab tulemusi ärevusega.