Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tootjad karastusid kriisis

    Eri sektorites tegutsevad tootmisettevõtted vaatavad majanduskriiside mõjule erinevalt. Kui ehitusmaterjalide tootjad pole viimasest masust veel senini toibunud, siis näiteks toidutootjad loodavad tänavu juba käibes kriisieelse taseme kätte saada. Suuri investeeringuid saavad endale praegu lubada siiski vaid vähesed, samas ollakse ühel meelel, et uue kriisi puhul suudaksime hiljutiste kogemuste toel selle juba kergemini üle elada.
    Nii usub ASi Talleggi juhatuse esimees Teet Soorm, et globaalsete kriiside mõju Eesti mastaabis keskmistele ja suurtele ettevõtetele ei tohiks üle tähtsustada.
    "Tõsi on, et kriisi mõju on valdkonniti erinev, kuid sageli on kriis ettevõtetele pigem võimalus kui probleem," ütles ta. Kriisi ajal muutuvad senine suhtumine ja ärisuunad, leitakse uusi lahendusi ja vaadatakse ringi uute partnerite leidmiseks.
    Buumiaeg oli praegusest keerulisem. Soorm leiab, et olles paindlik ja efektiivne, on sellises olukorras palju võita.
    "Seega ei maksa ettevõttejuhi makromajanduslikku kurtmist alati liiga tõsiselt võtta," arvas ta ja tõi Talleggi varal näite, et konkreetses ajaperioodis ei saa märkimisväärsest kriisi mõjust üldse rääkida. "Keerulisemad ajad olid hoopis buumi ajal, kui töötajaid oli ka kõrge palga eest raske leida ja sisendite hinnad olid väga kõrged," selgitas Soorm.
    Ta märkis, et ka viimasel aastal on vilja hind lihatootja jaoks olnud väga kõrge, kuid see on pigem tingitud madalast saagikusest maailmas ja spekulantide lootusest, et tuleb uus buum. "Uuel hooajal olukord tasapisi normaliseerub," arvas Soorm.
    Soormi hinnangul on põhjuseks nii kanaliha tervislikkus kui ka madalam hind võrreldes alternatiividega. Ta lisas, et Talleggis on ekspordi osakaal müügis tunduvalt kasvanud, koduturul on aga märgata tarbijate hinnatundlikumat käitumist. "Sellise arenguga tuleb kohaneda ja ettevõtte prioriteete vastavalt ümber seada," tõdes Soorm. "Investeerimine ja areng ei seiskunud kriisi ega buumi ajal - ehitati ja renoveeriti farme ja söödatehast ning pooleli on tapamaja-lihatööstuse suuremahuline renoveerimise ja laiendamise projekt," lisas ta.
    Suurimad kaotajad olid siseturule tootjad. ASi Haapsalu Uksetehas juhataja Ago Soomre sõnul sisenesid ettevõtted eelmisesse kriisi erinevates situatsioonides ja seetõttu olid ka eelneva kriisi mõjud ettevõtetele erinevad.
    "Need ettevõtted, kes olid orienteeritud juba varem välisturule ja kelle klientideks olid tugevad, suure turuosaga partnerid, elasid kriisi üle väiksemate kaotustega," märkis Soomre. "Ettevõtted aga, kelle põhiturg oli kodus, kes tootsid kallima segmendi turule ja kes olid vahetult enne kriisi teinud suuremat sorti investeerimisotsuseid, liiga hästi ennast kriisi ajal ei tundnud."
    Soomre tõdes, et Haapsalu Uksetehas kuulus paraku viimaste hulka. "Praeguseks on meie olukord kriisiajaga võrreldes kardinaalselt teine, üle poole toodangust läheb ekspordiks ja investeeringuteks laenatud vahendid on ka suures osas finantsasutustele tagastatud," kinnitas Soomre. "Seega oleme olulise kogemuse võrra rikkamad ja loodetavasti ka targemad ning peaksime ennast praegu juba palju kindlamalt tundma võrreldes paari aasta taguse ajaga."
    Soomre ütles, et praegu ei mõtle nende ettevõte nii väga teemal "olukord pärast kriisi", vaid hoopiski tuntakse muret tõenäoliselt eelseisva uue kriisi ees. "Eelmine kriis oli seotud pankadega ja hoolimata sellest, kui suured olid hädas olevad pangad, oli riikidel neile võimalik appi minna ja seda ka tehti," ütles ta. "Hädas olevad pangad käitusid ratsionaalselt, olukorrast saadi aru, kulutusi kärbiti meeletu hooga ja üsna kiiresti saadi olukord kontrolli alla. Aga praegu, kui hädas on riigid, on raha palju rohkem puudu ja toimivate otsuste vastuvõtmine on pigem poliitiline küsimus."
    Soomre lisas, et lahendusi nagu polekski. "Sellises näiliselt väljapääsmatus olukorras on ka ettevõtjatel väga keeruline teha otsuseid lähitulevikuks või prognoosida võimalikku arengut," arvas Soomre. "Olukorra absurdsusest probleemsetes riikides ja töötavate kiirete lahenduste puudumisest saavad aru ka lihtinimesed, igapäevased tarbijad ning see teadmine jääb veel ilmselt pikka aega mõjutama nende tarbimisotsuseid."
    Soomre arvab, et Haapsalu Uksetehas hoiab lähitulevikuks seadmetesse ja tehnoloogiatesse investeerimise poole pealt madalat profiili, üritab paremini ära kasutada juba tehtud investeeringuid ning hindab liigse investeerimise asemel pigem likviidsust.
    "Küll aga üritame me investeerida turundusse ja laiendada oma välisklientide võrku," lisas ta.
    ASi Fazer Eesti juhatuse esimees Kristjan Kongo sõnul peegeldub kriis majanduses toiduainetööstustes mõnikord erinevalt võrreldes teiste ärivaldkondadega.
    "Toit on inimesele esmatähtis ja sellest loobutakse viimasena," tõdes ta. "Mis juhtub majanduslanguse perioodil toiduainete turul, on see, et tarbija liigub kõrgemalt või keskmiselt hinnatasemelt odavamate toodete juurde, kuid ostu sooritamata ei jäeta."
    Kongo lisas, et seega üldjuhul kriisiperioodil toiduainete tarbimine ei vähene mahult, küll aga väheneb väärtuseliselt.
    Kriis õige aeg plaane ümber teha. Kongo märkis, et pagaritoodete sektoris kukkus keskmine müügihind viimase viie aasta madalaimale tasemele, samas turu maht ei kahanenud.
    "Praeguseks on keskmine hind mõnevõrra taastunud, kuid jääb siiski kriisieelsele tasemele alla," kinnitas ta. "Kas see on tingitud majandustõusust ja ostujõu taastumisest, on keeruline hinnata, sest üks peamisi tegureid hinnatõusu taga on kindlasti toorainehindade jätkuv ralli turul."
    Kriisiperiood majanduses on Kongo arvates aeg, kui kriitilise pilguga oma pikaajalised plaanid üle vaadata ning investeerimisotsused teha.
    "Investeerimisotsused ei sõltu toiduainetööstuses ainult majanduslikust olukorrast, vaid pigem laienemisvõimalustest ja uutest ärilahendustest," nentis ta. "Hoolimata majanduse madalseisust investeeris ka Fazer eelmisel aastal tootmisse ja tootearendusse."
    Kongo on nõus enamiku analüütikute arvamusega, et kui meid peaks tabama järjekordne majanduskriis, tuleb Eesti sellest oluliselt kiiremini ja väiksemate kahjudega välja.
    "Seljataha jäänud majanduskriisist väljusid Eesti ettevõtted tugevamatena ning meie konkurentsivõime on oluliselt paranenud," kinnitas ta.
    ASi E-Betoonelement juhataja Vaido Leoski sõnul on ehitusmaterjalide tootjad praegu eelmisest kahest kriisist toibumas. Need olid Eesti kinnisvaraturu krahh 2007. aasta hilissügisel ja ülemaailmne finantsturgude kriis 2008. aasta sügisel.
    "Kriisikogemusi on kogunenud kuhjaga ning mis ei tapa, teeb tugevamaks," usub Leosk. "Eesti raudbetoonelementide tootjad on aktiivselt otsinud ekspordivõimalusi ja võib öelda, et Skandinaavia turg on nii mõnelegi saanud Eesti kõrval põhituruks, seda vaatamata tõsiasjale, et betoonelemendid on rasked ja nende transportimine kulukas."
    Leosk leiab, et Eesti ehitusturg küll tasapisi toibub ja sisetarbimine suureneb, kuid kriisieelsete mahtudeni on veel pikk tee.
    Uut kriisi peab kartma. Uue kriisi võimalikkusesse tuleb Leoski arvates suhtuda tõsiselt. "Tagasilöök eksporditurgudelt on kindel, kas see küll kriisiks paisub, on raske öelda," märkis ta. "Kuna toibumisaega eelmistest madalseisudest pole peaaegu olnud, pole betoonitööstuse ettevõtetel ka palju reserve alles, et juhtimisvigu lubada."
    Ta ütles, et betoonelementide tööstuses tehti buumiaja viimastel aastatel märkimisväärseid investeeringuid tootmisvõimsuse kasvatamisse ning seetõttu on koormamata tehnilist võimsust turul veel küll ja investeeringud pole otstarbekad.
    Samas leiab ta, et arengule siiski täielikult pidurit tõmmata ei saa.
    Tootearendus tähtis. "Uute toodete arendamisega kavatseme ka jätkata," kinnitas Leosk. "Teine keskendumisvaldkond on tootlikkuse tõstmine - pikemas perspektiivis töötajate palgatase tõuseb ja tootlikkus peab paranema, et konkurentsis püsida ja ekspordivõime säilitada."
  • Hetkel kuum
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: USA abipakett – kaua tehtud, aga kas ka kaunikene?
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennukitootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Tööle marsivad kartmatud noored: lööks jalaga ukse lahti, 3000 eurot või mitte midagi Vana tööstus peletab, kaitsetööstus meelitab
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Leedu firma plaanib Eestisse investeerida 18 miljonit
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Tartu ülikooli teadlased kaasasid pool miljonit vähiravi arendamiseks
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.