Katariina Krjutškova • 13. oktoober 2011 kell 8:01

Keskerakond tahab keelustada alkoholireklaami

Täna jõuab riigikogus esimesele lugemisele Keskerakonna eelnõu, mis näeb ette alkoholireklaami keelamise teles-raadios ning välireklaamina.

Seletuskirja järgi töötati eelnõu välja eesmärgiga tagada laste ja noorte kaitse alkoholireklaami eest ning sooviga vähendada laste ja noorte alkoholi tarbimist ja sellega seotud kahju.

"Väärtushinnangute kujundamisel omab avalikkusele suunatud reklaam väga suurt mõju. Alkoholi reklaamil on võime kujutada alkoholi tarvitamist kui sotsiaalselt heakskiidetud ja soovitatavat tegevust; toetada liigtarvitamist soosivaid väärushinnanguid ja hoiakuid; ning mõjuda soodsalt nii uute tarbijate "värbamisele" kui ka juba alkoholi tarbivate inimeste poolt manustatavate alkoholi koguste suurenemisele ja sageduse tihenemisele," seisab eelnõu seletuskirjas.

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) riikide tehtud uuringute andmetel on kange alkoholi reklaami piirangutega riikides alkoholi tarvitamine elanikkonna seas 16% väiksem võrreldes liberaalsemate, ilma alkoholireklaami piiranguteta riikides. Riikides, kus lisaks kangele alkoholile on piirangud ka lahja alkoholi reklaamile, on tarvitatavad alkoholikogused veel 11% võrra väiksemad võrreldes üksnes kange alkoholi reklaami keeldu omavate riikidega, teatas Keskerakond.

Samamoodi kaasneb alkoholireklaami keelustamisega roolijoodikute vähenemine.

Praeguse seaduse järgi on alkoholireklaam lubatud kella 21st. TNS Emor uuris, kui palju alaealised (4-17a) tegelikult alkoholi reklaami näevad. Selgus, et alaealised vaatavad telet kõige rohkem ajavahemikus 19.30-23. Kõige rohkem on neid teleri ees vahetult pärast kella 21, kui alkoholireklaami võib juba näidata. Pärast 22 vaadatavus langeb järsult.

"Ainuüksi seda numbrit vaadates on selge, et oma eesmärki praegune piirang ei täida," kirjutatakse eelnõus.

Hetkel kuum