Pihtimused, aerutamine ja kulgemine Draakonis

Signe Sillasoo 14. oktoober 2011, 00:00

Draakoni galeriis üleval olevad näitused "I Am So" Epp Kubult ja Maria Aualt ning "Kadunud ja püha" Kaspar Ausilt vaatlevad aja, inimese ja tunnete tagamaid.

Maria Aua video "I Am So" on anonüümse ärimehe vabandus ja pihtimus isikute ees, keda ta on petnud. See on suhetest, mis võivad alguse saada unistustest, ning suurtest pettumustest, mis nende unistuste purunemisel võivad inimesi tabada.

Epp Kubu fotoseeria "Sõidame paadiga ja upume ära!" fookuses on samuti inimsuhted, ent veidi teise nurga alt. Ta näitab kaheksa eaka härra salajasi unistusi kogeda noorust uuesti - aerutada koos noore neiuga keset avamerd. Kui istuda paadis vastamisi, siis mees sõuab tagasi, naine edasi.

Need on kunstniku sõnul kahe inimese fantaasiad, mis ei ühti. Teisalt sõidetakse keset avarat vett, mis loob olukorra, kust pole võimalik põgeneda.

Lahendus on Kubu sõnul ettearvamatu. "Seeria hetkede lavastamise puhul oli minu eesmärk vaadelda üht ja sama motiivi erinevatest vaatepunktidest. Selleks kaasasin lavastusse kaheksa Haapsalu tänavatel kohatud meest, kes kõik ilmuvad erinevatel aegadel samasse stseeni ning loovad motiivile oma kohalolu ja isikupäraga uusi tähendusi," on kunstnik oma pilte lahti mõtestanud.

Sama suur teema kui inimsuhted on eksistentsialism, mida koreograafi ja lavastaja taustaga Kaspar Aus näitusel "Kadunud ja püha" analüüsida püüab.

"Eksistentsiaalses kulgemises on midagi religioosset. See on inimese, aja ja ruumi kooslus, mille sisse joonistunud dünaamiliselt voogavad elurajad balansseerivad praegusi ja olnud hetki," avab kunstnik natukene näituse tagamaid.

Näitused on avatud 15. oktoobrini.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing