Äri ajas ämma väimehega nugadele

Katariina Krjutshkova 19. oktoober 2011, 00:00

Eduka läbilöögi ja uue ettevõtte taga on väimees, kes ämmalt kaubamärgi müümise üle võttis. Viimased on aga omavahel lootusetult tülli keeranud. Siin loos saavad peategelasteks ämm, kes iga küsimuse peale ägestub, ning ämma taga kiruv väimees. Endise ja praeguse pesumüügifirma juhatuse liikmed jäävad loos kõrvaltegelasteks, kes ei tea enda sõnul asjadest midagi.

"Nii kurb, kui see ei ole, siis jah," tunnistab väimees Hardi Rasmann, et endine Lauma pesu müüja Epp Lehtla on tema naise ema. Sellegipoolest selgitab uue Lauma pesufirma OÜ Korsett niiditõmbaja Rasmann rahulikult, et teda pole mõtet varade kantimises süüdistada - tema möödunud aastal asutatud ettevõte ei sõltu ämmast. Ainult osa tema endise ettevõtte töötajatest on tööle tulnud uude kehasse ja alles on jäänud ka mõned rendipinnad.

Ämm Lehtla aga nii rahulikult asjasse ei suhtu, vaid tõstab häält iga kõne peale. Ärevaid kõnesid saab lõpuks kokku kolm. Viimases otsustab ta paari lausega siiski selgitada, et endisel Lauma edasimüüjal ASil Gusto tekkisid raskused, sest pronksiöö käigus lõhuti kaks esinduspoodi ja siis tuli masu. Rasmanni sõnul on ettevõte võlgu nii Laumale kui ka endistele töötajatele. Ainuüksi maksuvõlg küündis möödunud nädalal 46 000 euroni.

Laoseis aina paisus. "Üks viga sellel ettevõttel oli ja minu nõuandeid ei tahetud kuulda võtta. Laoseisud aina kasvasid ja kasvasid," ütleb likvideerimisel Gusto teine juhatuse liige Vaabo Annus. Ta väidab, et on ettevõtmisest väljas juba üle kümne aasta. Siiski veel 2007. aastal on ta andnud majandusaasta aruandele allkirja. Kuid väidetavalt ei tea ta ei uue ega vana Lauma pesumüüja käekäigust midagi: "Issand jumal, kust mina tean. Ma ei kanna korsetti, eriti veel naiste oma…"

Kuigi Rasmann on uue ettevõtte Korsett OÜ kõneisik, kuulub juhatusse ainult Karina Obolenskaja, kes ei tea samuti pesumüügist midagi. Tema sõnul vastutab ta ettevõttes vaid raamatupidamise eest. "Pesu ma ei müü, ja ma ei tea, mis nad seal toimetavad," sõnab Obolenskaja.

Obolenskaja jutt on vastuoluline. Ühel hetkel ütleb ta, et Rasmann üritas ämmaga koos uue ettevõtte alt asju ajada. Siis sõnab, et ikkagi ämma ettevõtet Gustot taheti jalgadele aidata. Tegid, mis nad tegid, välja see ei tulnud. "Kiskuma nad läksid ja oligi kogu lugu," möönab Obolenskaja.

Võlgades ettevõtte uus omanik ja likvideerija Jaan Trump hoiab suu kinni. Trump on tulnud Gusto omanikeringi ettevõtte kaudu, mille põhiline tegevusala on kinnisvara haldamine. Ta ei kommenteeri teemat ja viskab telefonitoru hargile.

Seevastu on Lauma pesu ostjale kättesaadavam kui varem. Kaubamärk on ennast sisse söönud suurtesse supermarketitesse. Rasmanni sõnul areneb Eesti turg Lauma hinnangul tänu uuele müüjale kiiremini. Võrreldes möödunud aastaga kavatseb Lauma Lingerie kasvatada pesutootmist 5-15%.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 19:04
    Otsi:

    Ava täpsem otsing