Euroopa kokkulepe pani USA börsid rallima

Maarja-Liis Mitri 18. oktoober 2011, 23:59

Aktsiad hakkasid USA börsidel teisipäevase sessiooni viimasel tunnil intensiivselt rallima, kui Briti ajaleht The Guardian teatas, et Saksamaa ja Prantsusmaa on eurotsooni päästefondi võimendamise küsimuses kokkuleppele jõudnud.

Viimastel nädalatel on turge iseloomustavate Ameerika mägede põhjustajaks olnud Euroopast tulevad uudised, lükates tagaplaanile isegi USA majandusnäitajad. Kui teisipäev lõppes positiivsetes toonides, siis esmaspäeval kukkusid peamised aktsiaindeksid üle 2%, sest eurotsoonist tulevad teated panid investoreid muretsema, et Kreeka kriisile lahenduse leidmine võib võtta loodetust kauem.

Kuigi teisipäevase kokkuleppe üksikasjad pole veel selged, on praegustel andmetel otsustatud, et Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi (EFSF) mahuks jääb 440 miljardit eurot, kuid fondi laenuvõimet suurendatakse 2 triljoni euroni. Plaan, kuidas seda täpselt saavutada kavatsetakse, pole veel paigas.

Päeva lõpetasid peamised aktsiaindeksid järgmistel tasemetel:

Dow Jones   11 577,05        +180,05          +1,58%
Nasdaq           2 657,43           +42,51         +1,63%
S&P 500         1 225,38           +24,52          +2,04%

Kuigi esialgu tõusid The Guardiani uudise peale kõik kolm aktsiaindeksit üle 2%, muutis infovähesus kauplejad skeptilisemaks, alandades nii Nasdaqi koondindeksi kui ka Dow tööstuskeskmise esialgset tõusu.

Dow Jonesi tõusu vedasid teisipäeval Bank of America (+10,12%) ja JPMorgan Chase (+5,90%). Tugevalt rallisid ka mitme teise panga aktsiad: Citigroup (+6,98%), Morgan Stanley (+9,05%), Wells Fargo (5,90%). Üllatuslikult tõusis ka Goldman Sachsi aktsia (+5,52%), vaatamata sellele, et pank raporteeris oodatust suuremat kvartalikahjumit.

Täna avalikustas USA Tööministeerium ka septembri tootjahinnaindeksi. Esialgsetel andmetel kasvas näitaja septembris 0,8%, kuigi oodati vaid 0,2%-st kasvu.

Dollar nõrgenes teisipäeval euro ja jeeni suhtes, aga tugevnes naela suhtes.

Novembri tähtajaga toornaftafutuuride hind tõusis 1,96 dollari võrra, jõudes 88,34 dollarini barreli kohta. Detsembri kullafutuuride hind oli aga languses, kukkudes 23,80 dollari võrra untsi kohta ja lõpetades 1 652,80 dollaril.

Ühendriikide valitsuse kümneaastase võlakirja hind tõusis, alandades tulususe 2,14%-le esmaspäevaselt 2,16%-lt.

Pärast turgude sulgemist avalikustas ka Apple oma neljanda kvartali tulemused. Ettevõte kvartalikasum oli 6,62 miljardit dollarit ehk 7,05 dollarit aktsia kohta, mis on ligi poole võrra enam kui eelmisel aastal samal ajal, mil firma kasumiks oli 4,31 miljardit. Siiski jäi tulemus alla analüütikute ootustele, sest viimased prognoosisid firma neljanda kvartali aktsiakasumiks 7,38 dollarit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. October 2011, 00:07
Otsi:

Ava täpsem otsing