Romet Kreek • 21. oktoober 2011 kell 8:51

Saksa ärikindlus 16 kuu madaltasemel

Saksamaa ärikindlusindeks kukkus oktoobris 16 kuu madalaimale tasemele, kuna euroala halvenev võlakriis ohustab majandussurutisega, vahendab Bloomberg.

Ifo instituudi koostatav ärikliimaindeks, mis arvutatakse 7000 ettevõtet juhi küsitluse põhjal, kukkus 106,4 punktile, mis on madalam tase alates 2010. juunit. Septembris oli näit 107,4. Analüütikud ootasid veel suuremat kukkumist, 106,2 punktile.

„Ei ole ühtegi põhjust, miks ei peaks see lööma Saksa ettevõtteid,“ ütles WGZ Banki analüütik Andreas Möller. „Praegu on ettevõtted veel kaitstud kõrgete kasumimarginaalidega, kuid stagnatsioon või majandussurutis Euroopas, mis on jätkuvalt suurim eksporditurg, lööb ka meie kasvu.“

„Kuna võlakriis on muutumas panganduskriisiks, on majandussurutise šansid palju kõrgemad,“ ütles Daiwa Internationali analüütik Tobias Blattner. „Me ootame tuleva aasta algusest tehnilist majandussurutist.“

„Saksamaa on jätkuvalt üks tugevamaid Euroopa majandusi, kuid kui liidrid ei suuda leida kriisile kiiret lahendust, siis ta kannatab,“ ütles ABN Amro Banki analüütik Aline Schuiling.

Hetkel kuum