Birjo Must • 22. oktoober 2011 kell 11:06

EVEA juht: teised riigid teevad Eestist paremat tööd

Eesti ettevõtluskeskkond pole halvenenud, pigem on konkurendid tugevat tööd teinud, arvas Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni (EVEA) president Marina Kaas. 

Iga-aastaselt riikide ettevõtluskeskkonda hindav maailmapank paigutas Eesti värskes analüüsis 183 riigi seas 24. kohale. Aasta tagasi oli Eesti veel 18. positsioonil.

„Seda küll ei julgeks väita, et Eestis on keerulisemaks või halvemaks läinud,“ vastas Kaas Äripäeva päevaküsimusele, kas Eestis on äri ajamine aastaga raskemaks muutunud.

„Pigem on siin ehk tegemist sellega, et lähikonkurendid on teinud tugevat tööd, et oma keskkonda paremaks teha. Kuna tegemist on alati võrdlusega nende riikidega, kellega me kapitali ja turgude pärast kõige rohkem konkureerime,“ arvas Kaas. EVEA pole Kaasi sõnul selliseid mõõtmisi teinud, kuid mingit halvenemise signaali tema kinnitusel ka pole, pigem vastupidi. „Kõik need probleemid, mis meil on praegu, on olnud ka eelmisel ja üleeelmisel aastal. Keskkond ei muutu igal aastal ja pigem on ikkagi näha, et asjad lähevad paremaks kui halvemaks,“ lausus ta.

Sellegipoolest on meie ettevõtluskeskkonnas Kaasi sõnul mitmeid murettekitavad küsimusi, mida riik saaks parandada. Ta tõi näiteks infrastruktuuri teenuste hinnakasvu ohjeldamise ehk elektri- ja kütusehinnad, mis takistavad ettevõtjatel kriisist taastumist.

Samuti on tema hinnangul maksukeskkond on see, millega saab ettevõtlust oluliselt paremuse poole mõjutada. „Hetkel pole meil oluliselt maksukoormus kasvanud. Eks ka ettevõtjad peavad hoolt kandma, et ei tehtaks mingisuguseid olulisi muudatusi ja otsuseid, mis võivad seda koormust veel kasvatada,“ tõdes Kaas. 

Räägime kogu aeg, et tuleb vähendada tööjõumaksude osakaalu vähendamisega. See parandab nii tööhõivet kui ka ettevõtete olukorda ja oleks lõppkokkuvõttes tervele riigile oluline, lisas ta.

Hetkel kuum