Swedbank: baasintress teeb laenu odavamaks

Alyona Stadnik 24. oktoober 2011, 00:00

Järgnevad Andres Tuki vastused Äripäeva küsimustele:

Miks teie pank pakub eluasemelaenu panga baasintressiga? Mis kasu saab pank selle toote pakkumisest?Tõime eluasemelaenu baasintressi turule, pakkumaks kliendile laenu, mille hind arvestab majanduskeskkonna muutumist ajas, kuna pankade rahastamine on pikaajalistest laenutoodetest lühem, enamasti kuni 2aastane. Väljastades 30 aastaks laenu, on selle laenu hind pangale aja jooksul muutuv, samas kliendi jaoks aga marginaal lukus ehk pank võtab enda kanda kogu refinantseerimise riski. Eluasemelaenu baasintressi puhul rakendame aga tasakaalustatud riskide jaotust. Kliendi marginaali osa saab klient ise mõjutada. Korraliku maksekäitumise puhul see ei muutu.

Miks on eluasemelaenu baasintress turvaline lahendus ja miks Swedbank seda klientidele soovitab?Swedbanki eluasemelaenu baasintress on eeldatavalt majanduskeskkonnas toimuvate järskude muudatuste suhtes stabiilsem ja kõigub võrreldes Euriboriga seotud laenuga sujuvamalt. EBga (panga baasintress - toim) laenutoodete hinnakujunduse põhimõtted on segu maailma parimatest tavadest ning selle eesmärk on kindlustada stabiilsem, läbipaistvam ja õiglasem laenu hind. Kokkuvõtteks: kliendi kuumaksed on stabiilsemad.

Mida peab Swedbank riskantsemaks, kas eluasemelaenu sidumist Euriboriga või panga enda baasintressiga? Miks?Euribor+marginaal-laenu võttes kaasneb risk, et lepingu tingimuste muutmisel muutub ka marginaal, näiteks buumiaegade madala marginaaliga laenudel enamasti hind tõuseb. Eluasemelaenu baasintressi puhul seda riski ei ole. Intress muutub vastavalt Eesti riigi reitingu muutusele ja kliendi maksekäitumisele.

Kuidas arvestate majanduskeskkonna riskimäära?Majanduskeskkonna riskimäär on reitinguagentuuri Moody's poolt Eesti Vabariigile antud krediidireitingule vastava 7aastase võlakirja intressimäära ja 7aastase Euro intressi-swap'i intressimäära vahe. Ehk sisuliselt 7aastase riskivaba intressi ja Eesti riigi reitingule vastava võlakirja hinna vahe.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 19:04

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing