• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Swedbank: baasintress teeb laenu odavamaks

  Järgnevad Andres Tuki vastused Äripäeva küsimustele:
  Miks teie pank pakub eluasemelaenu panga baasintressiga? Mis kasu saab pank selle toote pakkumisest?Tõime eluasemelaenu baasintressi turule, pakkumaks kliendile laenu, mille hind arvestab majanduskeskkonna muutumist ajas, kuna pankade rahastamine on pikaajalistest laenutoodetest lühem, enamasti kuni 2aastane. Väljastades 30 aastaks laenu, on selle laenu hind pangale aja jooksul muutuv, samas kliendi jaoks aga marginaal lukus ehk pank võtab enda kanda kogu refinantseerimise riski. Eluasemelaenu baasintressi puhul rakendame aga tasakaalustatud riskide jaotust. Kliendi marginaali osa saab klient ise mõjutada. Korraliku maksekäitumise puhul see ei muutu.
  Miks on eluasemelaenu baasintress turvaline lahendus ja miks Swedbank seda klientidele soovitab?Swedbanki eluasemelaenu baasintress on eeldatavalt majanduskeskkonnas toimuvate järskude muudatuste suhtes stabiilsem ja kõigub võrreldes Euriboriga seotud laenuga sujuvamalt. EBga (panga baasintress - toim) laenutoodete hinnakujunduse põhimõtted on segu maailma parimatest tavadest ning selle eesmärk on kindlustada stabiilsem, läbipaistvam ja õiglasem laenu hind. Kokkuvõtteks: kliendi kuumaksed on stabiilsemad.
  Mida peab Swedbank riskantsemaks, kas eluasemelaenu sidumist Euriboriga või panga enda baasintressiga? Miks?Euribor+marginaal-laenu võttes kaasneb risk, et lepingu tingimuste muutmisel muutub ka marginaal, näiteks buumiaegade madala marginaaliga laenudel enamasti hind tõuseb. Eluasemelaenu baasintressi puhul seda riski ei ole. Intress muutub vastavalt Eesti riigi reitingu muutusele ja kliendi maksekäitumisele.
  Kuidas arvestate majanduskeskkonna riskimäära?Majanduskeskkonna riskimäär on reitinguagentuuri Moody's poolt Eesti Vabariigile antud krediidireitingule vastava 7aastase võlakirja intressimäära ja 7aastase Euro intressi-swap'i intressimäära vahe. Ehk sisuliselt 7aastase riskivaba intressi ja Eesti riigi reitingule vastava võlakirja hinna vahe.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ragmar Saksing: väetame roheidud viljakaks, mitte abituks ülalpeetavaks
Kas rohetehnoloogia iduettevõtted vajavad eri- või hoopis ärikohtlemist? Kui tahame, et nad oleksid tugevad ja kestlikud, ei peaks neid kohtlema teistest erinevalt, kirjutab teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Ragmar Saksing.
Kas rohetehnoloogia iduettevõtted vajavad eri- või hoopis ärikohtlemist? Kui tahame, et nad oleksid tugevad ja kestlikud, ei peaks neid kohtlema teistest erinevalt, kirjutab teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Ragmar Saksing.
Facebook plaanib nime muuta
Facebook plaanib portaali The Verge andmeil muuta oma nime.
Facebook plaanib portaali The Verge andmeil muuta oma nime.
Ülikooli kliinikum paneb plaanilise ravi seisma
Tartu Ülikooli Kliinikumi juhatus otsustas katkestada plaanilise statsionaarse ravitöö 25. oktoobrist, et katta suurenenud COVID-19 haiglaravi vajadust ning tõsta ravivõimekust.
Tartu Ülikooli Kliinikumi juhatus otsustas katkestada plaanilise statsionaarse ravitöö 25. oktoobrist, et katta suurenenud COVID-19 haiglaravi vajadust ning tõsta ravivõimekust.
Soome sai uue ükssarviku
Avatud lähtekoodiga andmebaasiteenuste pakkuja Aiveni väärtus tõusis hiljutises rahastamisvoorus 1,8 miljardi euroni ehk ligikaudu 2 miljardi dollarini, mis teeb temast värske ükssarviku.
Avatud lähtekoodiga andmebaasiteenuste pakkuja Aiveni väärtus tõusis hiljutises rahastamisvoorus 1,8 miljardi euroni ehk ligikaudu 2 miljardi dollarini, mis teeb temast värske ükssarviku.