Eestis Euroopa soodsamaid kütuseid

Rivo Sarapik 25. oktoober 2011, 00:00

Eesti jääb bensiini A95 hinnaga 32 riigi seas alles 23. ning diislikütuse hinnaga 19. kohale, selgub uudisteagentuuri RIA Novosti koostatud statistikast. Kõikide riikide keskmine hind on bensiinil 1,36 eurot ja diislikütusel 1,265 eurot. Sisse on arvestatud ka Venemaa, Ukraina, Kasahstan ja Valgevene, kus kütushinnad jäävad alla ühe euro hinnapiiri.

Keskmine hinnatõus detsembriga võrreldes oli bensiinil 10,9% ja diislikütusel 12,7%. Eestis on tõusnud bensiin 8,9% ja diislikütus 6,9% ehk tublisti vähem kui Euroopas keskmiselt. Enim kallines kütus tänavu aga Valgevenes ja teistes endistes NLi riikides, samuti Iirimaal ja Itaalias. Ainsana on aga bensiiniliitri hind pisut langenud Poolas.

Eestis sai kütus hinnalisa ka möödunud nädalal. Suuremad tanklad kergitasid möödunud nädalal kallimale, talvisele diislikütuse sisseostule viidates diislikütuse hindu.

Olerexi turundusjuhi Antti Moppeli sõnul kaldub talve algusele iseloomulikult diislikütus kallinema. "Selle peamine põhjus on üleminek külmakindlamale diislikütusele, mille tootmine on kallim ja väljamüügihind kõrgem. Samuti kütteperioodi algus põhjapoolkeral, mis suurendab oluliselt nõudlust diislikütuse ja kütteõli järele," selgitas ta.

"Diislikütuse hinnatõusu põhjus on kütuse sisendhindade tõus, talvine diislikütus ongi kallim võrreldes suvise diislikütusega. Kui lisaks võtta arvesse, et maailmaturu hinnad ongi alates 3. oktoobrist üles liikunud, võib seda, et kohalikul turul toimus tõus, pidada asjade loomulikuks käiguks," selgitas Alexela Oil tegevjuht Ain Kuusik.

Euroopas tuleb enim kütuse eest maksta endiselt Norras, kõige vähem Kasahstanis.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 19:04
    Otsi:

    Ava täpsem otsing