'Kumu dokumentaal' näitab katkeid linnaelust

ÄP 28. oktoober 2011, 00:00

Sarjas "Kumu dokumentaal" novembris näidatavad filmid jätkavad kevadel alustatud alasarja "Linnasümfooniad", mis vaatleb linna kui ajalooprotsesside kujundajat, sotsiaalset fenomeni, utoopiate allikat, aga ka kui igapäevast elukeskkonda.

Kolmapäeval publiku ette jõudev film "Armastuse ja surma masin" on dokumentatsioon poola teatriavangardisti Tadeusz Kantori lavastusest-happening'ist, mis esietendus 1987. aastal Milanos ning samal aastal festivalil "8 Documenta" Kasselis. Lavastus ise põhineb Maurice Maeterlincki näidendil "Tintagiles'i surm". Filmile eelneb poola teatrikriitiku Anna R. Burzynska loeng "Kantori Surmateatri surmajärgne elu".

9. novembril linastuv film "Metropolis" on sarja "Linnasümfooniad" tähtteos, mis näitab filmiajaloo klassikasse kuuluva Fritz Langi grandioosset linnautoopiat. Tema futuristlik linateos kajastab ekspressiivset maailmanägemust ning põhineb koos elukaaslase Thea von Harbouga kirjutatud stsenaariumil.

Esimest korda Eestis saab publik vaadata tummfilmi uusimat, 2010. aastal Friedrich Wilhelm Murnau Stiftungi eestvedamisel restaureeritud varianti, mille esilinastus toimus möödunud aasta veebruaris ühel ajal Frankfurdis ja Berliini filmifestivalil.

Samuti on novembris kavas dokumentaalfilm "Pariisi kuldajastu 1905-1930", mis näitab, nagu nimigi ütleb, režissöör Perry Miller Adato uurimust Pariisist. Film annab hea ülevaate protsessist, kuidas Prantsusmaa pealinnast sai möödunud sajandi alguses radikaalse innovatsiooni, eksperimenteerimise ning modernismi keskus, erinevate kultuurivaldkondade loominguliste talentide meka. Maalijad, poeedid, muusikud, kirjanikud, literaadid, tantsijad, teatri- ja filmiinimesed eelistasid kõikidest maailma linnadest vaimse ja loomingulise keskkonnana just Pariisi, esmalt Montmartre'it, hiljem Montparnasse'i.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing